Чорнобаївські червонохрестівці навчали як протидіяти туберкульозу та надавати першу допомогу

Чорнобаївські червонохрестівці навчали як протидіяти туберкульозу та надавати першу допомогу

На сьогоднішній день проблема туберкульозу стала загальнолюдською. Це біда всього суспільства. Адже 20 тисяч осіб знаходиться в полоні цієї хвороби і ця страшна цифра стрімко зростає.

– Районна організація Товариства Червоного Хреста займається не тільки наданням медико-соціальної допомоги одиноким людям похилого віку, а й працює в рамках районної соціальної програми профілактики та боротьби з захворюванням на туберкульоз та ВІЛ/СНІД, – розповідає голова Чорнобаївської районної організації ТЧХ Людмила Ковальова.
Основним завданням програми є робота щодо поінформованості різних верств населення, а також учнівської молоді в питанні пропаганди здорового способу життя та залучення мешканців району до проведення медичного обстеження на туберкульоз і надання матеріальної допомоги хворим на туберкульоз.
З цією метою районна організація Товариства Червоного Хреста разом із зацікавленими організаціями проводить інформаційно-освітні бесіди та тренінги, лінійки з учнями навчально-виховних закладів впродовж навчального періоду, а також заходи в пришкільних таборах, таборі відпочинку «Сосонка».
Кожного року для навчальних закладів району закупляємо медикаменти для поповнення аптечок.
Районною організацією Товариства Червоного Хреста в 2015 році закуплені і безкоштовно роздані 152 упаковки 87 особам хворим на туберкульоз.
Свої зусилля спільно з фтизіатричною службою направляємо на підтримку дітей з позитивною пробою Манту шляхом оздоровлення в санаторії «Руська Поляна». За 9 місяців цього року оздоровлено 23 дітей з нашого району в цьому санаторії.

– Великих зусиль докладають всі працівники районної організації ТЧХ, – додає Людмила Сергіївна. – Ніхто не стоїть осторонь. Адже червонохрестівці – це та незамінна освітня ланка для простих жителів та працівників різних організацій, яка навчає і теорії, і практики в боротьбі з різними захворюваннями та їх профілактиці.
Щороку в центрі селища проводимо широкомасштабні інформаційно-освітні вуличні акції: 24 березня до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, 1 грудня до Дня боротьби з ВІЛ/СНІДом, до Дня надання першої медичної допомоги. Беремо участь у проведенні районного Новорічно-Різдвяного свята для дітей-сиріт „Щастя бути разом”, проводимо „Тиждень здоров’я” до Дня пам’яті загиблих від СНІДу, „Веселковий експрес” до Міжнародного дня захисту дітей, до Дня людей похилого віку, Дня інвалідів, для дітей з обмеженими фізичними можливостями „Повір у себе”.
Дітям-сиротам під опікою, які в поточному році йдуть до 1 класу, спільно з обласною організацією Товариства Червоного Хреста закуповуємо новий одяг, взуття, канцтовари.

Спільно з районним центром творчості до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом проводили районний конкурс прозового твору на тему „Діємо разом – заради життя”. Було підведено підсумок кращих робіт і переможців відзначено цінними призами.
– Значна роль щодо профілактики туберкульозу відводиться теоретичним заняттям з різними верствами населення, – додає фахівець із соціальної роботи РО ТЧХ Катерина Карабан.
– Лише минулого тижня пройшли три подібні зустрічі в Чорнобаївському дитсадку, в школі №2 та з відділом культури, – говорить Катерина Іванівна. Проводячи такі заходи, ми сподіваємось привернути увагу підростаючого покоління та населення до проблеми туберкульозу, пояснити, яка небезпека таїться у цьому захворюванні, змусити задуматись про вже хворих, про те, як допомогти їм і як вберегтися самим.

– Щоразу на завершення теоретичних лекцій ми роздаємо інформаційні буклети, щоб не лише присутні, а й всі члени їх родин могли ознайомитися з проблемою поширення туберкульозу. Також закликаємо всіх небайдужих людей допомогти тим нашим землякам, які цього потребують. Не забуваймо, що рівень розвитку держави залежить від її і нашого ставлення до найменш захищених верств населення, – підсумовує Катерина Карабан.
Крім теоретичних знань про різноманітні хвороби, велике значення для здоров’я нації та кожного з нас є і вміння допомагати іншим. Тож разом із теоретичними заняттями працівники Червоного Хреста навчають навичкам надання першої допомоги. Враховуючи нинішню ситуацію в Україні червонохрестівці активізували роботу в цьому напрямку.

– Навчання навичкам першої допомоги має за мету навчити простих людей вмінням надати допомогу людині, яка отримала травму або постраждала від серцевого нападу, спричиненого захворюванням, до моменту прибуття кваліфікованої медичної допомоги, – інформує інструктор з надання першої допомоги РО ТЧХ Наталія Крамар.
Надання першої допомоги дійсно може стати принциповим в питанні життя та смерті постраждалого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, стихійного лиха, в надзвичайних ситуаціях.

– В ході занять з працівниками дитсадка „Вишенька”, відділу культури, з учнями 10-11 класів Чорнобаївської ЗОШ №2, я ознайомила присутніх з принципами надання долікарської допомоги. Всі бажаючі змогли потренуватися на манекені-тренажері із проведення серцево-легеневої реанімації, зрозуміли, що першочергово потрібно робити при переломах, кровотечах та інших невідкладних станах.
Ми хочемо навчити цим навичкам якомога більше людей – завершує розмову Наталія Михайлівна. Тому просимо керівників підприємств, організацій та навчально-виховних закладів, які бажають провести такі навчання з працівниками звернутись в районну організацію Товариства Червоного Хреста.

Інна ЧМИХАЛО

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x