У підсумку другого етапу громадського бюджету допущено до голосування 39 проектів

У підсумку другого етапу громадського бюджету допущено до голосування 39 проектів

З 1 по 14 грудня цього року в Черкасах триватиме голосування за кращі громадські проекти, які вже наступного року будуть реалізовані за кошти міського бюджету. Тож кожен черкасець, за наявності відповідних документів, зможе підтримати уподобаний проект. Це можна буде зробити у паперовому вигляді, завітавши на перший поверх міськвиконкому або ж – в електронному, зайшовши на сайт Черкаської міської ради у розділ «Громадський бюджет». Про це «Новій Добі» дізналася у Черкаській міській раді.

Директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган наголосила, що вперше в Україні місто Черкаси запроваджує форму прямої демократії щодо розподілу бюджетних коштів шляхом реалізації програми Громадський бюджет, яку реалізують за підтримки Фундації ПАУСІ.

Цей проект дозволяє жителям Черкас самостійно вирішувати, на які потреби спрямувати частину коштів із міського бюджету.

Нині завершується другий етап проекту, у ході якого представниками координаційної ради спільно з керівниками структурних підрозділів Черкаської міської ради було відібрано 39 проектів від громадськості міста, які візьмуть участь у відкритому голосуванні. Також уже відбулось їх публічне жеребкування.

– Проекти, які підтримає своїми голосами найбільша кількість черкасців, будуть обрані міською радою для реалізації впродовж 2016-ого року в межах суми 5 мільйонів гривень. Уважаю такий підхід до розподілу бюджетних коштів досить прогресивним. І сподіваюсь, що колись громадським буде весь бюджет міста. І жителі Черкас будуть самі визначати куди витрачати бюджетні гроші, як це вже успішно працює в багатьох європейських країнах. Адже в українських реаліях на бюджетний розподіл чи не найбільше впливають політичні сили, які в першу чергу думають лише про найближчі вибори, а не про майбутнє покоління. Дякую громаді міста та керівникам департаментів Черкаської міської ради за активну роботу в підготовці проектів громадського бюджету, – зауважила Наталія Володимирівна.

Як повідомила заступник директора департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Тетяна Харенко, загалом на фінансування з міського бюджету черкасці подали 54 проекти, які стосуються практично всіх сфер життєдіяльності міста.

– Це й – естетичне облаштування міста, зон відпочинку, ремонт тротуарів, вуличне освітлення, дороги, просвітницькі та соціальні проекти і ще багато іншого. Реалізація левової частини проектів передбачає від 100 до 500 і більше тисяч гривень. Тоді як лише 14 проектів – з більш «скромними» бюджетами – для їх втілення вистачить менше 100 тисяч гривень, – зазначила Тетяна Харенко.

Тетяна Іванівна розповіла, що під час розгляду поданих проектів членами координаційної ради та безпосередніми виконавцями – департаментами Черкаської міської ради – частина з них, так би мовити, «відсіялась».

– Головними причинами відмови стали, насамперед, занадто високий кошторис заявлених у проекті робіт (понад одного мільйону гривень), тривалий термін їх реалізації (більше одного бюджетного року), не приналежність земельної ділянки, на якій планується здійснити благоустрій, чи розмістити певний об’єкт у рамках проекту, до комунальної власності. Тобто, якщо це приватна територія, то немає законодавчих умов для бюджетного фінансування на ній будь-яких робіт. Адже це – виключна прерогатива власника цієї землі. Також ми змушені були відмовити кільком проектам у реалізації, з огляду на те, що вони дублюють роботу, яку вже здійснюють відповідні департаменти Черкаської міської ради. Це, приміром, стосується надання певних соціальних послух людям похилого віку чи учасникам АТО, – пояснює Тетяна Харенко.

За її словами, загалом через вказані причини довелось відмовити 12 громадянам, які подали свої проекти. Також троє заявників за власним бажанням відкликали свої проекти. Оскільки дещо не зрозуміли умови надання бюджетного фінансування.

– Дехто з громадян, напевно, уважав, що гроші з міського бюджету будуть безпосередньо виділятись авторам проектів, аби ті займались їх втіленням. Проте в бюджетному законодавстві відсутні такі можливості. Тож реалізація всіх без виключення громадських проектів здійснюватиметься відповідними департаментами Черкаської міської ради, які й контролюватимуть хід виконання робіт, – акцентувала Наталія Джуган.

Тож у підсумку лишилось 39 громадських проектів на загальну суму близько 20 мільйонів гривень. Серед них і буде тривати запекла боротьба на право отримати бюджетне фінансування для їх реалізації вже наступного року. Адже загалом на ці цілі в міському бюджеті передбачено лише 5 мільйонів гривень, право на які отримають лише кращі та найбільш потрібні для Черкас, на думку громади міста, проекти

Аби волевиявлення було максимально прозорим та об’єктивним обов’язковою умовою для громадян, які прийдуть у будівлю Черкаської міської ради, – мати при собі документи, які посвідчують їх приналежність до нашого міста. Це може бути паспорт з місцем реєстрації, для іногородніх студентів – студентський квиток черкаського вузу, де вони навчаються, чи, приміром, військовий квиток для військовослужбовців, які дислокуються у нашому місті.

А ось здійснити електронне голосування на сайті Черкаської міської ради можна буде шляхом використання системи ID-банкінгу.

Голова координаційної ради з громадського бюджету – заступник директора департаменту фінансової політики Роман Жовнір пояснив, що взяти участь у такому онлайн-волевиявленні зможуть лише громадяни, які мають у користуванні банківські картки й занесені в єдину базу даних. Для них потрібно буде заповнити лише спеціальну електронну форму на сайті Черкаської міської ради. Відповідна інформація є конфіденційною та не підлягає оприлюдненню. Проте шляхом використання цієї системи електронна банківська база може ідентифікувати приналежність конкретної людини до Черкас.

– Це необхідно для того, аби не «накручувались» штучно голоси за певний проект. Адже проголосувати можна буде лише один раз і зробити це зможуть лише черкасці, або люди, які мають безпосереднє відношення до нашого міста, а не абсолютно сторонні особи, – зазначає Роман Сергійович.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x