Розмір податкової соціальної пільги у 2015 році залишається незмінним

Державна податкова інспекція у м. Черкасах нагадує, що, відповідно до норм Податкового кодексу України, платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП). «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

До 31 грудня 2015 року ПСП надається для будь-якого платника податку у розмірі, що дорівнює 50 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленого законом на 1 січня звітного податкового року. Статтею 7 Закону України від 28.12.2014 №80-VIII «Про Державний бюджет України на 2015 рік» встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2015 року у розмірі 1218 гривень.

Таким чином, не зважаючи на запровадження з 1 вересня п.р. нового розміру прожиткового мінімуму в сумі 1378 грн, максимальний розмір ПСП у 2015 році становитиме 609,00 грн (50% від 1218 грн.). Разом з цим, граничний розмір доходу для застосування податкової соціальної пільги у поточному році дорівнює 1710 грн.
Отже, громадянам слід пам’ятати, що право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, що отримується від одного працедавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), на суму ПСП має будь-який платник податків, якщо такий дохід не перевищує у поточному році 1710 грн на місяць. Для батьків вказаний розмір доходу збільшується на кількість дітей віком до 18 років, яких вони виховують.

«Податкова соціальна пільга застосовується тільки за одним місцем нарахування (виплати) таких доходів. Тому, якщо у працівника декілька місць роботи, де йому виплачують заробітну плату, він повинен самостійно вибрати тільки одне з них для отримання податкової соціальної пільги. ПСП починає застосовуватися з першого дня місяця, в якому роботодавцем отримано заяву від платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право», – повідомила заступник начальника ДПІ у м. Черкасах Анна Білик.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x