Бюджет Черкащини прийматимуть як учора державний – поспіхом і без обговорення?

Учора Верховна Рада України 249 голосами, які забезпечила провладна більшість у складі фракцій Партії регіонів та КПУ, прийняла Державний бюджет на 2014 рік. Підкреслю, що головний фінансовий документ країни було прийнято без участі в обговоренні народних депутатів від опозиції.

Дохідна частина Державного бюджету склала 392,404 млрд грн, видаткова – 447,294 млрд грн. За інформацією влади, закладеною в бюджет, дефіцит становить 70 млрд. грн. Тоді як член бюджетного комітету ВР, \”батьківщинівка\” Тетяна Слюз наголошує, що реально дефіцит бюджету – 130 млрд грн.

Бюджет наступного року не можна назвати ні бюджетом розвитку, ні соціальним. Це бюджет боргової політики. Планів щодо реформування економіки немає. Тому стає очевидним, що мільярдні російські кредити будуть використані на покриття дефіциту бюджету. Учора Верховна Рада вчинила переворот, проігнорувавши майже 3 тисячі поправок, пропонованих парламентарями напередодні. А також фактично задекларувала прагнення \”регіоналів\” зміцнювати надалі в Україні поліцейську диктатуру. Подивімося на цифри: 31,5 млрд грн передбачено на центральну владу і репресивний апарат (утримання президента, парламенту, уряду, СБУ, Генпрокуратури, МВС і судів). Це на 2,3 млрд більше, ніж минулоріч. Тоді як в освіті видатки скорочено у вісім разів – з 518 млн грн до 67 млн. Схожа тенденція по напрямкам охорони здоров\’ям, соціальній політиці. Вочевидь, владі потрібні покірні, хворі і недовчені громадяни, щоб легше було красти й збиткуватися!\”.

Ситуація із прийняттям Держбюджету в такий спосіб насторожує. Адже схожу практику голосування – поспіхом, без обговорення – можуть застосувати і на місцях. Зокрема, під час прийняття обласного бюджету на 2014 рік.

Тим більше, що в сесійному залі технологія такого \”квапливого голосування\” застосовується вже давно. За день до сесії депутатам роздадуть книжку з бюджетом, швиденько проведуть усі комісії – і на сесії, з \”потрібними\” пропозиціями провладною більшістю приймуть бюджет. Таке вже було, скажімо, на останній сесії в грудні, коли приймали Програму соціально-економічного розвитку області на 2014 рік, повністю відкинувши дані про зниження економічних показників у 2013-ому, зокрема обсягів промислового виробництва на 5,4%, виконання деяких обласних програм заледве на десяту частину, не включивши до Програми соціально-еокномічного розвитку невиконане в попередні роки. Таку поведінку ради нічим іншим, як злочинною безвідповідальністю, не назвеш.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x