«Якщо об’єднання громад проводити під тиском, буде велике незадоволення»

«Якщо об’єднання громад проводити під тиском, буде велике незадоволення»

Про розвиток інфраструктури, соціальну відповідальність місцевого бізнесу та, звісно, про об’єднання територіальних громад вдалося поговорити з Василем Гребінним, який із 2006 року головує в Орловці.

«Якщо об’єднання громад проводити під тиском, буде велике незадоволення»

– До цього займався власною справою – мав кілька магазинів. Та все ж вирішив спробувати себе в іншому, зробити щось корисне для села, громади. Тоді, в 2006-му, на посаду претендувало шестеро кандидатів. Більшість голосів – майже сімдесят відсотків – жителі віддали за мене, – розповідає Василь Володимирович. – А це справді високий рівень довіри. Вдячний односельцям, що й цього року підтримали мене на виборах більшістю голосів.
На той момент село перебувало в дуже неприглядному вигляді: без освітлення, відремонтованих доріг, газу.
– Власне, газифікацію починали в три заходи: перша хвиля в 92-му році. Тоді нічого не вийшло, адже був розвал Союзу, непростий перехідний період. Словом, більше думали, як вижити, а блакитний вогник здавався недосяжною мрією, – говорить сільський голова. – Так само не вдалося провести газ і в 2000 році.

Лише в 2006 році в Орловці частково з’явився газ, а в 2013 році село газифікували повністю.
– Паралельно з цим питанням почали вирішувати й проблему освітлення, – додає Василь Володимирович.
До актуального нині питання об’єднання громад сільський голова Орловця ставиться дуже обережно.
– З одного боку, розуміємо, що об’єднання відбудеться, адже просто не маємо іншого вибору. Проте це настільки непросте питання, що потрібно зважувати кожен крок, а головне – все правильно донести до громади. Люди нині налякані перспективою змін, дезорієнтовані і не до кінця розуміють узагалі, про що йде мова та для чого потрібні такі реформи, – говорить Василь Володимирович.
За словами голови, більшість селян переконана, що об’єднання не принесе нічого хорошого, призведе до занепаду села.
– Ще за радянських часів в районі діяли такі собі об’єднання колгоспів. Усі прибутки йшли до головного управління, а в селах нічого не лишалося, – роз’яснює Василь Гребінний. – Старожили, які добре пам’ятають ці часи, побоюються, що нова реформа в кінцевому результаті приведе до чогось подібного.

До всього лишається чимало невирішених питань. Зокрема, що робити з адмінприміщеннями, які буде виведено з експлуатації: сільською радою, клубом, школою, бібліотекою та іншими.
– Якщо немає господаря, будівля довго не простоїть – вже через місяць від неї лишиться руїна. На жаль, такі моменти лишаються поки що непродуманими, – наголошує Василь Володимирович.
Улітку депутати районної ради зібрали сільських голів, і після непростого обговорення визначили, що в районі має лишитися 6 громад. Згідно розробленого плану, до Орловця повинні приєднатися сусідні Цвіткове та Калинівка.
– Особисто я тоді голосував за таке об’єднання, бо в нашій ситуації це найкраще рішення. Та, на жаль, сільські голови та громади сіл виступають категорично проти, – додає Василь Гребінний. – Якщо ж реформу проводити під тиском, буде велике незадоволення. А це просто небезпечно, адже люди розчаровані й зневірені, тож не відомо, до чого можуть призвести силові методи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x