Якщо продукти підмерзли

Якщо продукти підмерзли

Нинішня аномально тепла осінь виявилася несподіваною і до певної міри навіть небезпечною. Заспокоєні тривалим теплом, дехто з господинь виявилися неготовими до раптового зниження температури. Результатом цього стало багато зіпсованих приморозками фруктів і овочів, які не встигли заховати в погріб або прикрити. Зазвичай такі продукти просто викидають, а дарма. Більшість із них ще можна врятувати, а решту – застосувати з користю.
Підмерзла картопля стає солодкою і відразу починає гнити. Їсти її можна, але користі від такого продукту небагато. Доки бульби не розтанули, їх потрібно швидко перетерти на дрібній тертці. ­Отриману кашку покласти у велику миску й залити водою. Після того, як суміш відстоїться, великі шматки з поверхні води збирають і викидають. Крохмаль, що опустився на дно, знову розмішують і відстоюють. Воду з рештками картоплі зливають, а чистий крохмаль викладають на тканину. На відміну від мерзлої картоплі крохмаль може зберігатися дуже довго.

Із підмерзлих овочів можна зробити заготовку для борщу. На 6-літрову каструлю знадобиться 8 середніх цибулин, 1 качан капусти, 5-6 морквин, 1 буряк. Буряк помити й відварити. Остудити, почистити й натерти на тертці з великими отворами. На тій же тертці натерти й почищену моркву. Капусту пошаткувати, цибулю почистити й порізати кільцями або напівкільцями. В каструлю налити трохи олії і потушкувати в ній до напівготовності моркву. Потім додати цибулю і тушкувати, доки кільця пожовтіють і розім’якнуть. Додати 0,5 скл. кип’яченої води, 1 скл. олії і всипати капусту. Накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні, постійно помішуючи, 20 хв. Коли капуста трохи осяде, додати буряк, 0,5 л томатної пасти чи соусу. (Якщо ви не любите додавати в борщ томатну пасту, можете не вливати її і в заготовку). Поки суміш закіпає, можна посолити і поперчити її, додати приправ й прянощів. Після того, як борщова заготовка закипить, почекати 10 хв., зняти з вогню, швидко розкласти у підготовлені стерилізовані банки і законсервувати. Отриманий продукт можна використовувати також і як оригінальний салат. Якщо ж таку заправку викласти шарами вперемішку з оселедцем, майонезом і вареною картоплею, ви отримаєте «оселедця під шубою» з незвичайним смаком.

Можуть розтанути й залишитись придатними для подальшого зберігання цибуля, часник і петрушка, якщо вони промерзли не більше, ніж наполовину.
Якщо в капусти підмерзло верхнє листя на товщину до 2-3 см, то її можна врятувати, поклавши на повільне відтавання в погріб. Через 3–5 днів листя повністю відновиться, і його можна буде зберігати далі. Якщо ж мороз торкнувся самого качана, врятувати капустину вже неможливо. Вживати в їжу таку капусту можна, а от зберігати не варто. Вражені тканини не відновляться, а коли відтануть, відразу згниють.
Яблука, груші та інші фрукти, що підмерзли, потрібно покласти в холодну воду на 15 хв. Потім воду зливають, а фрукти ретельно витирають рушником. Якщо ж фрукти промерзли повністю, то покладіть їх у морозильну камеру, а решту відразу використайте. Пошкоджені ділянки треба вирізати, а ту частину, що вціліла, переробити на варення або компот.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x