На Черкащині 702 родини виховують 780 усиновлених дітей

На Черкащині 702 родини виховують 780 усиновлених дітей

Нині 2 062 дитини, а це 91 %, влаштовані в сім’ї жителів області. Найвищі показники – у Драбівському, Лисянському, Уманському районах, м. Каневі, порівняно низькі – у Монастирищенському та Черкаському районах. У цілому ж в регіоні налічується 2 269 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Про це повідомила під час координаційної наради в облдержадміністрації начальник Служби у справах дітей ОДА Оксана Покатілова.

– 1 636 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників, – зазначила Оксана Іванівна. – І за 11 місяців цього року на їх утримання з державного бюджету було виділено понад 16 млн грн.
За словами начальника Служби, в області активно розвивається інститут прийомного виховання. На цей час функціонують 130 прийомних сімей та 31 дитячий будинок сімейного типу, у яких виховується 469 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. З початку року у зазначені форми сімейного виховання влаштовано 50 дітей, створено 9 нових прийомних сімей. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ОДА.

Варто зауважити, що на сьогодні в області проживають 2 прийомні сім’ї, 1 дитячий будинок сімейного типу та 21 сім’я опікунів, піклувальників, які переїхали з Луганської, Донецької областей. У них виховується 35 посиротілих дітей. Крім цього, 4 дитини-інваліди, позбавлені батьківського піклування, з Донецької області перебувають у Смілянському дитячому будинку-інтернаті. Також в області нараховується 50 дітей, у яких в зоні АТО загинув батько, захищаючи незалежність нашої країни.
Між тим, на Черкащині 702 родини виховують 780 усиновлених дітей. Цьогоріч було усиновлено 51 дитина: 40 – громадянами України та 11 – іноземцями.
«З метою активізації національного усиновлення служба у справах дітей ОДА активно співпрацює зі Всеукраїнським порталом національного усиновлення «Сирітству – Ні», – повідомила Оксана Іванівна. – На ньому розміщено 355 фотографій дітей області, які чекають на батьків».

Крім дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, під увагою служб у справах дітей перебувають і діти, які опиняються у складних життєвих обставинах. На цей час на обліку служб перебуває 422 дитини. Для них в області функціонують 2 обласні центри соціально-психологічної реабілітації дітей – у м. Черкасах та м. Умані. На сьогодні вибуло з центрів 190 дітей. Завдяки проведеній реабілітаційній роботі з дітьми та їхніми батьками 122 дитини повернуто в біологічні родини. Діти, які під час перебування у центрах, набули статусу дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштовані у нові родини. Так, у цьому році велика кількість саме родинних груп (дітей по 3,4,5 дітей), після надання їм правового статусу, влаштована в сім’ї громадян зі збереженням родинних стосунків.

У ході координаційної наради заступник голови – керівник апарату ОДА Віталій Коваль звернувся до районних керівників, зокрема й працівників Служб на місцях, з проханням звернути особливу увагу на важливість раціонального влаштування дітей-сиріт у нові родини, та контролю за станом утримання дітей у сімейних формах виховання з метою недопущення їх вибуття до інтернатних закладів.
– Варто усвідомлювати, що за кожним таким випадком стоїть доля дитини, а тому наше завдання полягає в тому, аби, влаштовуючи їх у родини, вони відчували себе спокійно та впевнено у новій сім’ї, – наголосив Віталій Володимирович.
Він також звернувся з проханням посилити увагу до дітей учасників АТО, а ще проводити просвітницьку роботу щодо позитивного виховання дітей, несумісного із жорстокістю.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x