В Софіївці Черкаського району хочуть збудувати норкову ферму

В Софіївці Черкаського району хочуть збудувати норкову ферму

В селі Софіївка Черкаського району селяни категорично заперечують проти переспективи побудови звіроферми по вирощуванню каліфорнійських норок. Стурбовані майбутнім, вони зібралися на сходку, запросивши і депутата Черкаської обласної ради від «Батьківщини» Юрія Громовського.

– НА сходці села стало відомо, що приватний підприємець із Києва, який придбав старі ферми в урочищі між селами Софіївка та Шелепухи, справді має намір вирощувати цих хутрових звірів у промисловій кількості. Однак для облаштування ферми йому бракує земілі, бо під майновим комплексом СТОВ імені Шевченка, який він купив, є лише 80 сотих, а йому потрібно ще 2,5 гектари. Землю він просить в оренду на 49 років, – каже депутат.

Як він зрозумів, нова звіроферма буде розрахована на тисячу голів маточного поголів’я.
– Тепер рахуємо: на одну самку норки необхідно за технологією шість самців. Це вже сім тисяч. Кожна матка дає на рік 180 голів приплоду, тобто додайте ще 180 тисяч голів. А тепер давайте врахуємо, що кожна тваринка на рік дає 180 кілограмів відходів, тобто вся ферма – 33 тисячі 660 тонн відходів на рік. Куди їх діватимуть? А сморід який стоятиме? – ці запитання депутат поставив ініціаторам проекту, однак не отримав відповіді.

Більше того, Гомовський з’ясував, що підприємець на свою звіроферму ще не має жодного проекту, відповідно немає жодних висновків екологів, земельників тощо.

–Люди розповідають, що у вказаному урочищі грунтові води проходять дуже близько до поверхні, тож при розгортанні тут подібного екологічно суперечливого підприємства, люди ризикують пити воду із відходами. До того ж, щодо питання забезпечення цього виробництва водою на сходці села взагалі не заходила мова, – наголосив батьківщинівець.

Саме тому селяни проголосували проти виділення землі підприємцю і проти будівництва звіроферми.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x