Потужна армія в Україні – це необхідність сьогодення

Потужна армія в Україні – це необхідність сьогодення

6 грудня наша країна відзначила День Збройних сил України. Саме в цей день 1991 року було ухвалено закон України «Про Збройні Сили України». Та не зважаючи на це впродовж багатьох років наша армія була в занепаді. І лише зараз, у часи неоголошеної війни з російським окупантом, відбувається справжнє відродження Збройних сил України, як сучасного національного війська, міцного не лише зброєю та хистом, а й потужним моральним і патріотичним духом та підтримкою всього суспільства. Саме це констатував Глава держави Петро Порошенко в своєму привітанні військових. Саме це є головним завданням керівництва Збройних сил, адже потужна армія в Україні – це необхідність сьогодення.

«Бойові дії на сході показали, що ті проблеми, які накопичувалися роками, треба вирішувати оперативно, – розповідає військовий комісар Черкаського обласного військового комісаріату Євген Курбет. – Армія не дешеве задоволення, але дуже потрібне. Необхідно вкладати кошти в розвиток техніки, забезпечення військовослужбовців, важливо, щоб військові проходили повноцінні навчання. Дещо вдається, дещо ні. У нас існує проблема недофінансування».
Щодо забезпечення військовослужбовців – питання, як завжди, відкрите, як для держави так і для волонтерів. Адже під час бойових дій це колосальні суми. «Мінімальне необхідне забезпечення державою здійснюється, – розповідає Євген Курбет, – майже немає збоїв з одягом, харчуванням, паливно-мастильними матеріалами. Але волонтерська допомога потрібна. Зараз волонтери більше допомагають у вирішенні технічних питань: запасні частини, засоби зв’язку, комп’ютерна техніка. Для держави нажаль це довга процедура, волонтери працюють оперативніше. Та допомога потрібна не тільки матеріальна, але й моральна. Коли приїздить волонтер з рідного міста з вітаннями від рідних у військовослужбовців підвищується бойовий дух. Адже відомо, що сильна армія не тільки технікою, техніка без людини це лише метал».

Дійсно, люди армії зараз потрібні, як ніколи. У березні цього року Петро Порошенко підписав закон, згідно з яким чисельність Збройних сил України має збільшитись до 250 тис осіб. У зв’язку з цим, за словами очільника обласного військового комісаріату, на Черкащині сформовано два автомобільні батальйони, військові комісаріати переведені в штати військового часу, а в Умані планується відновлення військової частини. «Кількість військових частин збільшується, – пояснює Євген Курбет, – створюються нові бойові частини».
Тож кількість військовослужбовців збільшується і постає питання щодо їхнього грошового утримання і соціального захисту. Отже, щодо зарплатні для військовослужбовців. Всі пам’ятають обіцянки про тисячу за день в АТО, це звісно так і лишається фантастикою. Щоправда грошове забезпечення військовим з наступного року таки обіцяють підняти. Як повідомляє прес-служба Міноборони, військовослужбовець, що служить за контрактом, отримуватиме 7 тис грн, командир роти – 10 тис грн, командир батальйону – 12 тис грн, командир бригади – 14 тис грн. Змінена буде й надбавка за участь в бойових діях, так звані «атошні». Якщо сьогодні військові, що несуть службу в зоні АТО отримують подвійне грошове забезпечення, то згодом надбавка за участь у бойових діях має бути фіксованою незалежно від посади та звання. «Зарплатня військових залежить від того, яка сума наступного року буде виділена на утримання ЗС та оборону країни, – пояснює Євген Курбет. – Тож про збільшення зарплатні ми зможемо сказати коли в грошових відомостях побачимо відповідні суми і військовослужбовці отримають гроші».

А щодо можливості користуватися відповідними пільгами для військових, вона безпосередньо пов’язана з отриманням статусу учасника бойових дій. «На сьогодні понад 2000 військовослужбовців з Черкащини отримали статус учасників бойових дій, – розповідає Євген Курбет. – Це ті особи, що звільнилися і пройшли через військовий комісаріат. Крім того зараз понад 5000 осіб проходять службу в військових частинах, тож отримають статус там». Цифри вражають. Чи впорається держава з таким навантаженням на бюджет? Подивимось.

Юлія Вовкодав

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x