Як застосовувати ПСП, якщо заяву подано наприкінці місяця

ГУ ДФС у Черкаській області роз’яснює, як застосовувати податкову соціальну пільгу до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати, якщо відповідну заяву працівник подав наприкінці місяця. «Нова Доба» про це дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

Згідно з п.п. 169.2.1 п.169.2 ст.169 розділу IV Податкового кодексу України податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати). Платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги. Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право. Роботодавець відображає у податковій звітності всі випадки застосування або незастосування податкової соціальної пільги згідно з отриманими від платників податку заявами про застосування пільги, а також заявами про відмову від такої пільги (п.п. 169.2.2 п.169.2 ст.169 ПКУ).

Тобто, податкова соціальна пільга застосовується до місячного доходу, незалежно від дня подання в даному місяці заяви працівником.
Щодо заяви про застосування пільги. Нормами Податкового кодексу України не передбачено щорічне подання заяви про застосування податкової соціальної пільги. Водночас, якщо у платника податків виникає право на застосування податкової соціальної пільги з інших підстав ніж тих, які були зазначені у попередній заяві, то такий платник повинен надати нову заяву з відповідними підтверджуючими документами.
Заяву про застосування пільги можна подавати роботодавцю в довільній формі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x