Уберегтися від грипу можна за допомогою щеплення

Уберегтися від грипу можна за допомогою щеплення

Спалахи грипу виникають у нашій області мало не кожної зими. І щороку – новий вірус, до нападу якого імунна система виявляється не готовою. То як же уберегтися від недуги? Найбільш надійний спосіб – пройти відповідне щеплення. Оптимально, коли вакцину проти грипу введуть усім членам родини. Про це «Новій Добі» розповіла Наталія Олегівна Штепа, завідувач дитячим відділенням Черкаської міської інфекційної лікарні.

Вакцина проти грипу містить білки вірусу грипу. Імунна система реагує на їх потрапляння в організм, починаючи виробляти специфічні антитіла. Оскільки вірус грипу постійно змінюється, склад вакцини корегують щороку.
Згідно з рекомендаціями ВООЗ, належний рівень охоплення щепленнями проти грипу має бути не меншим за 75% серед груп медичного та професійного ризику. Це військовослужбовці, працівники правоохоронних органів, трудові колективи підприємств, установ, організацій, медичні працівники, особи з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин, особи віком за 60 років. Особливо вразливими до вірусу грипу є діти.

Вакцинація проти грипу не входить до календаря щеплень, тож є не обов’язковою, а рекомендованою.
Щоб провести щеплення, слід звернутися до лікаря: дорослому – до терапевта, дитину слід привести до педіатра. Після обстеження, у разі відсутності протипоказань до вакцинації, лікар випише рецепт. Комплекти для вакцинації доступні у багатьох аптеках. До використання його слід зберігати в холоді. Придбавши комплекти, слід знову звернутися до лікаря, який відправить вас на здійснення процедури до кабінету щеплень.

Як і будь-який лікарський засіб, вакцина проти грипу має протипоказання до застосування. Не варто проводити щеплення людині, коли вона занедужала на гостре захворювання, якщо в неї підвищена температура тіла, заборонена вакцинація ВІЛ-інфікованим на стадії СНІД, людям, які страждають від важких неврологічних захворювань. Також до протипоказань належить непереносимість курячого білка, тому що вакцину вирощують на основі курячого ембріона.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x