Маленьке підприємство з великими планами

Маленьке підприємство з великими планами

Перше, що впадає в око, коли заходиш на територію «Калинового краю», – це чітка організація і трохи незвичний для сільського підприємства порядок. Трактори й машини виблискують у променях сонця, все обладнання чітко розкладене по своїх місцях, люди усміхнені й заклопотані. І річ тут навіть не в тому, що зараз зима й сезон польових робіт призупинено. За словами працівників підприємства, такий чіткий порядок є однією з вимог його директора.

– Якщо порівнювати з іншими сільськогосподарськими підприємствами, то наш «Калиновий край» навряд чи можна назвати великим. Але це не заважає, а, навпаки, спонукає розвиватися і рухатися вперед, – говорить директор приватного підприємства «СП «Калиновий край» Олександр Зателепа. – Попередній власник створив наше підприємство на базі колишнього колгоспу лише з однією метою – вигідно його продати. Єдине, чим воно на той час відрізнялося від багатьох інших, – це повна відсутність боргів. Після того, як я в 2006 році його очолив, довелося провести велику роботу, щоб воно набуло того вигляду, який ви бачите сьогодні.

Маленьке підприємство з великими планами

Найбільший клопіт адміністрації установи в тому, що вони має не так багато землі, як хотілося б. Сьогодні «Калиновий край» обробляє 960 гектарів орної площі. Щоб вижити і знаходити можливості розвиватися, доводиться «дружити» з колегами.
– Ми досить тісно спів­працюємо з агрофірмою «Злагода», – відзначає директор. – Якщо не вдаватися в усі юридичні й господарські подробиці, то можна сказати, що ми допомагаємо їм обробляти, а вони нам – жати. У нас є гарні сучасні трактори й сівалки. Підтримуємо в доброму стані вантажні автомобілі. А от утримувати власні комбайни для нас поки що не по кишені.

Вирощуємо переважно – цукровий буряк, кукурудзу, сою. Протягом кількох останніх років почали займатися соняшником. Із реалізацією продукції проблем практично немає. Ми від початку співпрацюємо з Селищанським цукровим заводом і Корсунь-Шевченківським ХПП.
Для роботи підприємства, за словами його керівника, великої кількості людей не потрібно. Найбільша кількість разом з сезонними робітниками не перевищує 40 осіб. На зимовий період залишається взагалі менше 10. Майже всі працівники – місцеві. Дехто приїжджає з навколишніх сіл, та все ж переважна більшість мешкає в Писарівці Лисянського району, де й розташовується «Калиновий край».

– На мою думку, писарівцям таки пощастило з нами, – відзначає Олександр Тимофійович. – І не лише тому, що господарство забезпечує жителів робочими місцями. За договорами за пай ми платимо 4,5 відсотка від грошової оцінки. Так уже склалося, що біля цього населеного пункту найдорожча земля в районі. Тому кожен власник паю щороку отримує до 7 тисяч гривень. Про те, що вони не ображені співпрацею, свідчить хоча б такий факт: цього року ми переукладали договори оренди з власниками, і 99 відсотків землевласників вирішили продовжити співпрацю. Лише одна родина хоче спробувати себе в ролі фермерів.
До речі, з такими колегами ми теж, як кажуть, живемо мирно, оскільки на писарівських землях працює кілька невеличких фермерських господарств. З кожним із них у нас дружні стосунки. Якщо виникають якісь питання виробничого характеру, завжди намагаємося вирішувати їх швидко й на користь колег.

Маленьке підприємство з великими планами
Маленьке підприємство з великими планами

Усі пункти соціальної угоди ми виконуємо без будь-яких питань. Але робимо й набагато більше цього. Я сам працював у структурі влади, і розумію, наскільки нелегко зараз виживати населеному пункту, в якому всього 120 виборців. Важко навіть перерахувати всі ті справи, які ми робимо для Писарівки. Лише протягом останніх років ми допомагали з ремонтом ФАПу, освітленням, відновленням огорож. Нинішнього року повністю відбудували сільський клуб. Та й будь-які прохання селян намагаємося задовольнити в міру своїх можливостей. Варто мені лише з’явитися на сільській сходці чи якомусь святковому заході, як звідусіль збігаються люди. Кожен має якесь прохання. Всіх вислуховую і намагаюся допомогти.
Про більш скромних писарівців у «Калиновому краї» теж не забувають. Практично до кожного сільського свята селяни отримують продуктові набори та інші приємні подарунки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x