Феєрверки: дбаємо про безпеку

Феєрверки: дбаємо про безпеку

Так уже повелося, що настання Нового року ми зустрічаємо з хлопавками, феєрверками і салютами: земля здригається від залпів, а небо розквітає яскравими барвами. Але навіть у ці щемливі миті новорічної ночі варто пам’ятати про безпеку користування піротехнічними виробами. Тож варто попіклуватися про неї заздалегідь, ретельно обираючи піротехніку і дотримуючись правил її використання.

Ліцензія обов’язкова!
Заради безпеки громадян правила продажу піротехніки регулює законодавство нашої країни. У відповідних законодавчих положеннях прописано обов\’язкове ліцензування всіх без винятку піротехнічних виробів як в оптовій, так і роздрібній торгівлях. Отже, перш ніж купувати новорічні феєрверки, попросіть продавця надати сертифікат якості на товар та інструкцію до нього з правилами застосування. Причому незалежно від країни-виробника всі інструкції мають бути російською або українською мовами. Якщо російського або українського тексту немає чи відсутні документи на піротехнічний виріб, купувати його небезпечно. Тож не купуйте петарди і феєрверки на стихійних ринках і несертифікованих торгових точках, натомість завжди запитуйте продавця про наявність ліцензії. У Черкасах ліцензійні піротехнічні забавки можна купити в спеціалізованому магазині «Піротехніка» (вул. Можайського, 50), який працює на черкаському ринку з 2002 року. Асортимент тут найрізноманітніший на будь-який смак і гаманець (від 1 грн до 50 000), причому якщо ви хочете дійсно грандіозне піротехнічне шоу, вам допоможуть спеціальні фахівці-піротехніки. Тут вам розкажуть і про правила безпечного поводження з ракетами і феєрверками.

Тихіше можна?!
Правилами сертифікації передбачена навіть гучність звуку вибухових засобів, яка не повинна бути вищою дозволеної норми, а саме 140 децибел. Якщо гучність вибуху вища, є ризик отримання травми барабанних перетинок, особливо це стосується дітей.

Важливий термін придатності
Іноді непорядні продавці можуть запропонувати вам прострочену піротехніку. Слід пам’ятати, що кожен піротехнічний виріб має свій термін придатності (зазвичай не більше двох років), що встановлюється виключно виробником. І ніяка торгова організація не може продовжити його на свій розсуд. Отже, купуючи ракети або петарди, уважно вивчайте інформацію на упаковці. Якщо помітно, що термін придатності підправили, або місце, де вказана дата випуску, підчистили, купувати тут не варто! Якщо піротехніка лишилася з минулого року, переконайтеся, що термін її придатності не закінчився. Багато, здавалося б, нешкідливих хлопавок після довготривалого зберігання стають смертельно небезпечними.

Статистика надзвичайних випадків
Щодо пожеж, спричинених необережним використанням піротехнічних виробів, нам розповів речник начальника Управління ДСНС України в Черкаській області Костянтин Проценко. За його словами, минулого року в Черкаській області сталося 4 такі пожежі. Вогонь знищив чимало майна, проте людських жертв, на щастя, немає. Варто згадати й про нещасний випадок, коли жінка отримала опіки, намагаючись власними силами загасити пожежу, яка спалахнула на її балконі в новорічну ніч. Слід зауважити, що нещасна потерпіла до виникнення пожежі причетною не була, адже палаюча ракета залетіла на її балкон знадвору. Тож варто дотримуватися правил безпеки щодо поводження з піротехнічними виробами, інакше ви наражаєте на небезпеку не тільки себе, а й оточуючих.

Щоб феєрверки приносили лише задоволення, пам’ятаймо про правила безпеки
:
✓ Завжди ретельно вивчайте інструкцію. Звертайте увагу на обмеження в користуванні за віком (чи можна давати в руки дітям) і правила утилізації.
✓ Якщо ви помітили дефекти на піротехніці: корпус тріснув, роздувся або змок, навіть близько до нього не підходьте. У такому випадку слід викликати спеціалістів рятувальної служби.
✓ Бавлячись з уже купленою піротехнікою, не намагайтеся дізнатися, що в ракети всередині, це небезпечно.
✓ Піротехніку не можна зберігати без упаковки, в якій вона продавалась, а вже тим більше носити її в кишені (суміш, яка містить порох, може вибухнути від тертя).
✓ Якщо запальний шнур ракети зламаний або коротший двох сантиметрів, використовувати її не варто, адже після запуску ви можете не встигнути відбігти на безпечну відстань.
✓ Не пускайте ракети біля будівель. У звичайного салюту температура крапель магнієвих сполук, що утворюються при горінні, сягає 3 000 градусів, цього більш ніж достатньо, аби спровокувати пожежу.
✓ До будь-якого піротехнічного виробу не можна підходити раніше, ніж через дві хвилини після закінчення його роботи.
✓ Якщо в піротехнічному пристрої закладено більше 90 зарядів, для організації феєрверку варто скористатися послугами фахівця. Адже в невмілих руках така установка може виявитися дуже небезпечною.
✓ У жодному разі не знищуйте непридатні петарди в багатті. Загальноприйнятий спосіб утилізації піротехніки такий: залийте її водою на дві години – і лише після цього викиньте разом із звичайним сміттям.
✓ Не збирайте залишки ракет, що впали на землю, вони можуть вибухнути.
✓ Не забувайте, що в закритому приміщенні не можна використовуватися жодних видів піротехніки, крім хлопавок чи бенгальських вогнів. Після цих забав у повітрі залишається мало кисню, натомість воно насичується шкідливими продуктами горіння. Тому варто обов’язково провітрити приміщення.
✓ Бенгальські вогні, хлопавки, салюти можна використовувати дітям тільки у присутності дорослих.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x