У лісівників ціни на новорічні ялинки стартують від 40 грн, у продавців – від 100 грн

У лісівників ціни на новорічні ялинки стартують від 40 грн, у продавців – від 100 грн

Цього року лісівники Черкащини готові реалізувати 30 тисяч новорічних ялинок. Ціни на зелені красуні не змінилися порівняно з минулорічними і стартують від 40 гривень у лісівників та від 100 грн у вуличних продавців. Вартість традиційно залежить від висоти та якості дерева.
Продаж ялинок на ялинкових базарах розпочався 19 грудня й триватиме аж до 31-го. Усього визначено 25 місць, де з 8:00 до 20:00 на законних підставах здійснюватиметься торгівля. Також збут вічнозелених деревець організований у всіх лісгоспах та лісництвах області. Для жителів Черкас буде цікаво дізнатися, що є такий пункт продажу і в Дахнівському лісництві. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– Ціна ялинки – від 40 гривень, – розповів директор Золотоніського лісгоспу Микола Бас. – Це – до метра заввишки. Ялинки від метра до півтора коштують 56 гривень. Утім, наше основне завдання – не реалізація, а захист, тому ціни помірні.
У місцях продажу новорічна красуня 1,2 – 1,5 метра заввишки обійдеться в 100-120 гривень.
– Порівняно з минулим роком ціни особливо не піднялися, – розповідає продавець ялинок Віктор Іщенко. – Зараз уже потрохи розкуповують, але найактивніше розбиратимуть із 27-29 грудня.

Як пояснив лісничий Ліплявського лісництва Олександр Чаруха, для того, щоб виростити новорічну ялинку, потрібно 5-6 років. За цей час дерево виростає приблизно до півтора метри заввишки. Для установ продають трохи старші й вищі деревцята.
За ялинки, добуті незаконним шляхом, штрафи становлять від 198 гривень і більше (залежно від товщини стовбура). Крім цього, браконьєрам доведеться сплатити адміністративні штрафи – від 85 до 170 грн за кожне дерево.

За словами начальника Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Дзюбенка, цього року в області вже затримано десятеро браконьєрів. Усі вони понесуть адміністративну відповідальність.
Лісівники Черкащини спільно з поліцейськими організували посилену охорону хвойних насаджень у передноворічний період (починаючи з середини листопада).
– Патрулюємо лісові насадження та шляхи можливого вивозу незаконно заготовлених ялинок із лісу, – розповів головний лісничий Золотоніського лісгоспу Ігор Міщенко. – Здійснюється цілодобова охорона як на стаціонарних постах у лісі, так і рухомими постами.

Усі деревця, які на законних засадах постачають лісгоспи, мають бирки або етикетки зі штрих-кодом. Кожен, хто придбав ялинку, може дізнатися про її походження за номером із бирки або етикетки на сайті www.ukrforest.com.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x