Переїдання небезпечне – як разове, так і систематичне

Переїдання небезпечне – як разове, так і систематичне

Українці люблять гарно попоїсти. Особливо на свята. Та і як тут можна втриматися, коли на столі стільки всілякої смакоти: і варене, і смажене, і копчене, і консервоване, а ще салатики, печеня, солоденьке й гостреньке… А коли вже піддалися спокусам, виявляється, що не просто поїли, а таки добряче переїли… Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Переїдання – цілком серйозна проблема сучасності. Нині людина витрачає менше енергії, аніж споживає, внаслідок чого виникає ожиріння, яке спричиняє багато інших хвороб, навіть скорочення тривалості життя.
Переїдання викликає значне навантаження на системи органів травлення. А це вже може стати причиною гастриту, виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки, порушення функції печінки й жовчних шляхів, розвитку жовчнокам’яної хвороби. При надлишковому споживанні тваринних жирів порушується обмін холестерину, що, як відомо, сприяє розвитку й прогресуванню атеросклерозу.

Систематично переїдати шкідливо. Але не менш згубна «обжерливість» епізодична, на свята. Адже занадто щедра їжа порушує режим роботи травних залоз, вони не встигають пристосуватися до підвищеного навантаження, що призводить до порушення функцій усієї травної системи. Крім того, зайві калорії, що надійшли в організм, неминуче перетворюються на жир.
Щоб не розплачуватися за короткочасне гастрономічніше задоволення власним здоров’ям, треба взяти собі за правило й у будні, й у свята відмовлятися від харчових надмірностей.

Ознаки переїдання ми відчуваємо часто, але звикли не надавати їм належного значення. Переїдання проявляється важкістю в області шлунка після вживання їжі, сонливістю, зниженням працездатності. При частому переїданні уповільнюються процеси травлення, шлунок розтягується, внаслідок чого знижується секреція шлункового соку й порушується шлункове й кишкове травлення, в харчовій масі відбувається процес розкладання. Швидко з’являються метеоризм (газоутворення, здуття живота), інтоксикація, почуття загального дискомфорту. Переїдання викликає додаткове навантаження на серце, що в деяких випадках провокує розвиток аритмій, нападів стенокардії, артеріальних гіпертензій. Додаткове навантаження відчуває ендокринна система, як наслідок – порушення обмінних процесів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x