Обласний бюджет 2016 року становитиме 4,8 млрд грн

Обласний бюджет 2016 року становитиме 4,8 млрд грн

Із цих коштів 540 млн гривень – власні надходження (12 %), інші – це субвенція з держбюджету, що має цільове призначення. Про це повідомляє директор Департаменту фінансів ОДА Наталія Кравченко. Зокрема, вона зазначає, що в цілому Черкащина отримає більше 4 млрд грн субвенції з держбюджету (173 млн грн – освітня, 625 млн грн – медична, решта – надання пільг та субсидій населенню). Отож, за словами директора Департаменту, бюджет 2016 року буде соціально-орієнтованим, збалансованим за доходами і видатками. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ОДА.

– У наступному році продовжуватимемо фінансувати як програми прийняті цьогоріч, так і нові, – говорить Наталія Кравченко. – Серед таких, зокрема, обласна програма щодо забезпечення учасників АТО та членів їх сімей житлом. На неї в обласному бюджеті передбачено 500 тис. грн. Фінансуватиметься й програма «Турбота» та ін.
Наталія Кравченко повідомила, що на пільгове медичне забезпечення осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи на 2016 рік в проекті бюджету передбачено 8 139,4 тис. грн, що на 872,1 тис. грн (12 %) більше минулого року.
Також у проекті обласного бюджету передбачені кошти на реалізацію обласної Програми медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки учасників АТО в сумі 600 тис. грн, зокрема щодо забезпечення учасників АТО санаторно-курортним лікуванням на умовах співфінансування з місцевими бюджетами.

– Відповідно до норм діючого законодавства, забезпечення харчуванням дітей в навчальних закладах області здійснюється за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів, – повідомила Наталія Кравченко. – Водночас із метою надання фінансової підтримки з організації харчування дітей у навчальних закладах області, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів АТО до нашого регіону, в обласному бюджеті передбачено 600 тис грн на умовах співфінансування з місцевими бюджетами. За необхідності, обсяг субвенцій на ці видатки буде збільшений протягом року. Для цього є усі необхідні резерви.
Наталія Миколаївна також поінформувала про механізм виплати одноразової матеріальної допомоги одному з членів сім’ї, загиблого у зоні АТО. За її словами, попереднє планування в обласному бюджеті цих видатків, є некоректним й додала, що для вирішення непередбачених витрат в обласному бюджеті є резервний фонд.

Стосовно фінансування пільг з послуг зв’язку та компенсації за пільговий проїзд, варто зауважити наступне. Така стаття витрат фінансувалася за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» така субвенція не передбачена у зв’язку із внесенням змін до законодавства. Через невизначеність з джерелами фінансування цих видатків виникає проблема надання окремим категоріям громадян відповідних пільг у 2016 році. З метою вирішення цього питання підготовлено проект звернення обласної ради до Верховної Ради України з пропозицією відновити у державному бюджеті субвенцію місцевим бюджетам на надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Окрім цього, наступного року на капітальні вкладення плануються видатки бюджету розвитку в сумі 15,1 млн грн, які спрямують на розвиток інфраструктури, промисловості, підприємництва та інші важливі напрямки розвитку територіальних громад області. З цих коштів 4 млн грн передбачено спрямувати на забезпечення співфінансування проектів по об’єктах обласної комунальної власності, які реалізовуватимуться за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку. Свою частку у співфінансуванні об’єктів ДФРР у містах та районах забезпечать також місцеві бюджети. Решта 11 млн грн капітальних вкладень будуть розподілені між об’єктами на наступних сесіях обласної ради.

Окрім того, 7,3 млн грн спрямують на охорону та раціональне використання природних ресурсів. Для забезпечення прозорості використання цих коштів перелік об’єктів буде визначатися на конкурсних засадах на умовах паритетного співфінансування з місцевими бюджетами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x