Що думають відомі люди області про День Соборності України 2014?

Що думають відомі люди області про День Соборності України 2014?

Сьогодні Україна відзначатє День Соборності. Вже майже 100 років цьому святу, а ідея соборності й досі актуальна. Особливо сьогодні. Свої думки з цього приводу «Нова Доба» попросила відомих Черкащан.

Максим Михлик, Голова Черкаської обласної організації КВУ:

Що думають відомі люди області про День Соборності України 2014?

– Майже 100 років тому, в 1919 році, Акт Злуки мав величезне політичне та історичне значення, вперше об’єднавши Україну і фактично проголосивши національну державність. Потім довго цей день був викреслений з історії і майже забувся. Після проголошення Незалежності це свято набуло державного значення і поступово перетворилось в нудне офіційне дійство з першими особами країни і банальними промовами. Сьогодні, напередодні чергової річниці Дня Соборності українці знову заявляють про себе, як про націю яка спроможна боротись за свою свободу і відстоювати свої права. День Соборності знову набуває свого історичного значення! Сподіваюсь, що 22 січня 2014 року всі, хто вважає себе українцем, зможуть переступити через свої амбіції, зрозуміти один одного і об’єднатись заради України і її європейського майбутнього, як це зробили наші прадіди в далекому 1919 році.

Василь Мельниченко, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців, професор ЧНУ ім. Б. Хмельницького:

Що думають відомі люди області про День Соборності України 2014?
– Соборність, тобто єдність усіх частин держави, для України з огляду на особливості її історичного розвитку та місця в геополітичному просторі, завжди мала важливе значення. Соборність українських земель спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, соборну державу і є результатом складного і довготривалого процесу її формування.

Проблема єдності постала ще в часи феодального роздроблення Київської Русі. Не менш гостро і драматично йшли об’єднавчі процеси і в добу Визвольної війни середини ХVІІ ст. під проводом Богдана Хмельницького.

Та лише в роки Української революції 1917 – 1921 рр. з’явилися реальні перспективи об’єднання українських земель в єдиній державі. Саме тоді – 22 січня 1919 року, було проголошено Акт возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. І хоча акт возз’єднання в тодішніх умовах був, швидше, символічним знаком прагнення єдності, цей день увійшов в історію як День Соборності України. При цьому варто нагадати, що рівно на рік раніше, 22 січня 1918 року, ІV Універсал Центральної Ради проголосив повну незалежність УНР.

Офіційно День Соборності в незалежній Україні відзначається з 1999 року (з 2011 року – День Соборності та Свободи України). Сьогодні, на двадцять третьому році незалежності, ідея соборності зберігає свою актуальність. Цьогорічне свято стало ще однією нагодою для консолідації всього суспільства навколо стрижневої ідеї творення – розбудови державності. Роз’єднане, розколоте суспільство не може бути творчим.

Для черкащан ця дата особливо значуща. Адже наш край завжди перебував в епіцентрі державотворчих процесів, дав Україні такі масштабні постаті як Богдан Хмельницький і Тарас Шевченко. Сьогодні, як ніколи, кожен повинен усвідомити, що досягти успіху можна досягти лише в злагоді.

Наталія Горбенко, депутат Черкаської обласної ради, голова постійної комісії з питань праці та соціального захисту населення:

Що думають відомі люди області про День Соборності України 2014?
– На мій погляд, Президент України Віктор Янукович прийняв правильне рішення об’єднавши у 2011 році в одне два свята – День Соборності і День Свободи. Оскільки соборність означає єдність усіх територій тієї чи іншої держави. А міцна, потужна єдність можлива в умовах національних українських цінностей, що базуються на принципах свободи. І у День Соборності і Свободи України політики зобов’язані зробити все, щоб не допустити переростання ситуації, що має місце відбуватися на вулицях Києва, в площину кривавих сутичок. Ті, хто пропонує продовжувати погроми і «революції» ігнорують соборність і свободу України, а лише відстоюють власні інтереси.
На моє особисте переконання у Президента України Віктора Януковича достатньо політичної волі, щоб поступово втілити в життя нашу споконвічну мрію – розбудову сильної незалежної України. Але тільки спільні зусилля, відданість великій меті є гарантією того, що соборна незалежна Україна завжди буде належати до кола розвинутих, перспективних і впливових держав світу. Таких держав, в яких громадяни є господарями своєї землі, в яких забезпечені права і свободи людини.
Я впевнена в мудрості нашого народу. І бажаю черкащанам залишатися потужною частиною соборної України. Миру і злагоди Вам і вашим родинам, шановні черкащани.

Сергій Шамара, історик, громадський діяч:

Що думають відомі люди області про День Соборності України 2014?
Спливає 95-та річниця від того, як 22 січня на Софійській площі в Києві за підтримки людної демонстрації було проголошено історичної ваги Акт Злуки розділених імперіями двох частин України – Наддніпрянської й Наддністрянської. Сьогодні, в умовах новітнього українського націотворення, ця подія має глибоко символічний зміст.
У цей день (і не тільки) важливо усвідомлювати, що не проголошена Конституцією унітарність, а духовна єдність громадян є вагомішою ознакою дужої країни. Європейські нації (до прикладу, Німеччина й Італія) здійснили реальне об’єднання ще в ХІХ ст. В Україні цей процес ускладнюється тим, що за тривалий період бездержавності її нація підлягала впливам різних за своєю сутністю систем – європейської та азійської. Сьогодні на цій культурно-історичній специфіці спекулюють опоненти єдності українців: окремі сили всередині Української Держави, недоброзичливці поза нею.
Втім, основна проблема криється не стільки в існуванні зовнішньополітичних чинників та сепаратистських політичних спекуляцій, скільки в подоланні кожним українцем певного психологічного бар’єру. Фахівці довели, що формування суспільної думки про консолідацію українських земель має два протилежних ефекти: стимулює усвідомлення потреби єдності, але ж неминуче артикулює й проблему роз’єднаності. Отже, важливо на особистісному рівні розуміти всю серйозність такої двоякості.
Особисто я сприймаю День Соборності як шанс вкотре замислитися над компромісами. Наприклад, цілком визнаю бажання російськомовного громадянина спілкуватися рідною мовою, але ж навзаєм прошу поважати моє право говорити й отримувати відповіді українською. Зрештою, мені не хотілося б, щоб політики маніпулювали і мною, і ним, указуючи на нашу мовну, релігійну чи будь-яку іншу “різність”. Ми об’єднанні тим, що є громадянами Української Держави. Ми об’єднані тим, що хочемо в Україні гнучких економічних можливостей і дієвих соціальних гарантій. На жаль, їхнього різноманіття наші політики із зрозумілих причин не хочуть бачити.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x