Сплата податку на нерухомість та транспортного податку в 2016 році

Нагадуємо, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки сплачують у 2016 році фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. «Нова Доба» про це дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

Цього року платники податку – юридичні особи сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2016 рік. Ставки на поточний рік встановлюються рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об\’єднаних територіальних громад. Згідно внесених Законом №909-VIII змін ставка встановлюється у розмірі, що не перевищує 3 відс. розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня (41,34 грн) за 1 кв. метр бази оподаткування.
Окрім того, власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), платитимуть додатково 25000 гривень на рік за кожен із вказаних об\’єктів житлової нерухомості (його частку).

Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня і до 20 лютого 2016 року подають до державних податкових інспекцій за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Податок сплачується авансовими внесками щокварталу. Граничний термін сплати – 29 числа місяця, що наступає за звітним кварталом. При цьому, якщо останній день сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, припадає на вихідний або святковий день, то його потрібно сплатити напередодні встановленого граничного терміну.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою – платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

На численні запитання платників податку – юридичних осіб нагадуємо, що як і минулого року, не є об’єктом оподаткування будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств (пп. є) п. 266.2.2. статті 266 Податкового кодексу України); будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності (пп. ж) п. 266.2.2. статті 266 Податкового кодексу України). Також з 1 січня 2016 року не є об’єктом оподаткування об\’єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їхньої статутної діяльності, включаючи ті, в яких здійснюють діяльність засновані такими релігійними організаціями добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), крім об\’єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність (пп. и) п. 266.2.2. статті 266 Податкового кодексу України); будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг (пп. ї) п. 266.2.2. статті 266 Податкового кодексу України).

Платники – фізичні особи у 2016 році сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2015 рік, за ставками та з використанням пільг, які застосовувались при розрахунку податку минулого року. Ставки на 2015 рік на житлову та нежитлову нерухомість були встановлені минулого року рішенням відповідних рад, але не вище 2 відс. розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2015 року (24,36 грн.) за 1 кв. метр бази оподаткування для житла та не вище 1 відс. мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2015 року за 1 кв. метр для об’єктів нежитлової нерухомості (12,18 грн.).

Пільги зі сплати податку на нерухомість для фізичних осіб: база оподаткування об’єктів житлової нерухомості зменшується:
а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний податковий (звітний) рік.
Пільги з податку (що сплачується на відповідній території) з об\’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості на 2015 рік торік встановили сільські, селищні, міські ради. Окремі ради збільшили на 2015 рік відповідну граничну пільговану межу для житла та передбачили додаткові пільги для фізичних осіб – з об\’єктів житлової нерухомості, виходячи з майнового стану та рівня доходів таких осіб, а з об’єктів нежитлової нерухомості – в залежності від майна, яке є об’єктом оподаткування.

Водночас до окремої нерухомості фізичних осіб не можуть бути застосовані пільги:
– на об’єкт/об’єкти оподаткування, площа якого/яких перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування;
– на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

До 1 липня 2016 року за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) фізичної особи – платника податку на нерухоме майно буде направлено (вручено) податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку з зазначенням відповідних платіжних реквізитів. Термін сплати податку – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Також на запитання платників – фізичних осіб інформуємо, що додаткові 25000 гривень на рік за житло, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), вони платитимуть у 2017 році (за 2016 рік).

Транспортний податок за легкові автомобілі сплачують власники – фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти у 2016 році за 2016 рік за ставкою 25000 гривень на рік за кожен автомобіль.
Об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня (1,03 млн.грн.) – у 2015 році транспортний податок сплачували власники з автомобілів, які використовувалися до 5 років та мали об’єм циліндрів двигуна понад 3 тис. куб. см.

Середньоринкова вартість визначається Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об\’єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на офіційному веб-сайті Міністерства.
Пільги зі сплати транспортного податку Податковим кодексом України не передбачені.

Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня і до 20 лютого 2016 року подають до державних податкових інспекцій за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою – платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється державною податковою інспекцією за місцем реєстрації платника податку. Податкове повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилається (вручається) платнику до 1 липня.

Запрошуємо платників взяти участь у вебінарах ГУ ДФС у Черкаській області 15 та 22 січня 2016 року. Онлайн трансляція розпочинається о 10-00 год. на сайті «Допомога платнику» за адресою: http://dopomogaplatnyku.ck.ua/ Питання для спікерів чекаємо за адресою проекту help_payer@ukr.net

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x