Юрій Гунько: «Жителі трьох сіл Драбівського району запропонували нам створити громаду»

Юрій Гунько: «Жителі трьох сіл Драбівського району запропонували нам створити громаду»

Сільський голова села Зорівки Юрій Гунько успішно працює на своїй посаді з 1995 року. Ставши сільським головою в 25-річному віці, Юрій Федорович 6 разів обирався односельчанами на цю відповідальну посаду.

Незважаючи на невелику кількість населення (1 024 людини), село досить успішне в фінансововому плані, і лише за минулий рік зорівчанам удалося майже вдвічі перевиконати бюджет. Ще більшого надходження коштів жителі Зорівки очікують після процесу об’єднання громад. У новоствореній громаді село стане адміністративним центром, хоч і знаходиться в самому «хвості» Золотоніського району. Адже з пропозицією об’єднатися до Зорівського сільського голови приїхали жителі трьох сіл із сусідньої Драбівщини. Про перспективи об’єднання, фінансові вигоди та розвиток села Юрій Гунько розповів кореспонденту «Нової Доби».

– Юрію Федоровичу, як Зорівка опинилася в ролі адміністративного центру, перебуваючи в «хвості» району?
– У нас вийшло, можливо, не так, як у всіх, оскільки не ми були ініціаторами цього об’єднання. До нас звернулися керівники сіл Драбівського району –Ленінського, Мехедівки та Вершини-Згарської. Спочатку приїхала делегація з Мехедівки і запропонували нам стати адмінцентром. Ми ж із відповідною пропозицією звернулися до трьох сіл Золотоніського району – Кривоносівки, Лукашівки та Хрущівки. Справа до тому, що села Драбівського району хоч територіально й належать до Драбова, але діти з села Вершина-Згарська вже 10 років їздять до нас у школу. Зараз у них школи взагалі немає, тож діти вже давно адаптувалися. Проблему підвозу, до речі, повністю взяв на себе місцевий підприємець, керівник СТОВ «Нива» Василь Лисенко, який безкоштовно, своїм автобусом підвозить дітей до школи і дитячого садочку. Районна влада навіть гроші за бензин не повертає, бо відділи освіти Золотоніського і Драбівського районів ніяк не розберуться, чиї це діти й хто має за них компенсувати. Коли ми станемо однією громадою, це питання взагалі відпаде. Так само й із магазинами. У Зорівці їх відкрилося вже 7, і жителі довколишніх сіл самі до нас їдуть скуповуватися. Кажуть, і дешевше, й асортимент кращий.

– Розкажіть, будь ласка, як нині відбувається процес об’єднання?
– Згідно з перспективним планом, у нас об’єднується 6 сільських рад: наша Зорівська, Кривоносівська та Лукашівська Золотоніського раойну, а також три сільські ради Драбівщини: село Ленінське, Мехедівка та Вершина-Згарська. На сьогодні згоду дали чотири сільські ради – Зорівка та перераховані села Драбівського раойну. Водночас обласна державна адміністрація зробила нам аналіз проекту рішення, і зараз уже прийняті рішення про добровільне об’єднання громад, потім зробимо подання до обласної держадміністрації, а вона вже звернеться до центральної виборчої комісії з клопотанням про призначення перших виборів новоствореної ради.

– Який фінансових вливань очікуєте після процесу об’єднання?
– Загалом маємо бюджет до двох мільйонів гривень, а з поверненням 60 відсотків ПДФО дасть нам ще до 1,5 мільйона додаткових прибутків лише в Зорівці. Бюджет об’єднаної громади, звісно, буде набагато більшим. Ось на 2016-ий рік планували
1 мільйон 230 тисяч, на кінець року очікується майже двохкратне його перевиконання. Станом на 10 грудня минулого року дохідна частина сільського бюджету становила 1 мільйон 972 тисячі гривень. За ці гроші проводемо благоустрій населених пунктів та повністю утримуємо Будинок культури, бібліотеку та дитячий садочок на 32 дітей, у якому нещодавно зробили капітальний ремонт та оновили кухню. Також виділили 70 тисяч гривень за співфінансуванням (таку ж суму виділив район) на облаштування внутрішнього туалету в школі, оскільки вона побудови ще 60-их років минулого сторіччя, коли туалети в приміщеннях просто не передбачалися. Ще один проект для подальшої модернізації школи подали на Фонд Регіонального розивитку. Лише субвенцій районному бюджету надано на 535 тисяч гривень. А в 2014 році виділили 200 тисяч на заміну вікон у Зорівській школі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x