Черкаських учнів харчуватимуть в школах безкоштовно

Черкаських учнів харчуватимуть в школах безкоштовно

Усіх учнів 1-4 класів загальноосвітніх закладів до кінця цього навчального року годуватимуть безкоштовними обідами. Рішення про це на сесії, яка відбулася 14 січня, ухвалили депутати міської ради. На харчування діток із черкаського бюджету спрямують близько 7 мільйонів гривень. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Необхідність затвердження такого рішення місцевим депутатським корпусом викликана тим, що в Держбюджеті на 2016-ий рік вилучена норма щодо забезпечення безкоштовного харчування учнів молодших класів (окрім учнів із числа дітей-сиріт і малозабезпечених, дітей-інвалідів).

Вартість гарячого обіду для одного школяра становить 6,90 грн. У меню є перша і друга страва, компот або узвар. Як поінформувала директор департаменту освіти та гуманітарної політики Марина Бакланова, нині в молодшій школі Черкас навчається 10 495 учнів.

– Закон «Про Державний бюджет України на 2016 рік» фактично призупинив дію низки пільг. Тому нам, зі свого боку, не варто зараз відмовлятися від таких програм, – зауважив міський голова Анатолій Бондаренко й додав, що впродовж літа профільний департамент має розробити комплексну програму харчування для всіх дітей, які його потребують, у тому числі й старших класів. – Хто б і що не говорив, але та їжа, яку дітям дають батьки з дому, – це значно гірше, аніж системне гаряче харчування.

Хоча депутати й вирішили підтримати Програму забезпечення безкоштовним харчування учнів 1-4 класів у загальноосвітніх навчальних закладах на 2 семестр 2015-2016 навчального року, під час обговорення зазначеного проекту рішення між ними виникло чимало суперечок про доцільність таких обідів. Мовляв, значна частина школярів не їсть обіди, якими годують у школі, й кошти з бюджету витрачають марно.

– Не можна насильно всіх харчувати стандартизованим меню. Ми досліджували кількість викинутої їжі у шкільних їдальнях і з’ясували, що її обсяг подекуди сягав до 80 відсотків, – наголосив депутат міської ради Павло Карась. – Проблема в тому, що є різний стан дітей і є такі сім’ї, в яких таку їжу не споживають. Це не обов’язково школярі з багатих родин, це звичайна українська сім’я. Але ж при цьому, ми розуміємо, що є й інша категорія школярів – де батька немає, мама працює в Італії і виховує їх старенька бабуся. Тобто нам треба чітко визначити критерії, для яких дітей потрібне безкоштовне харчування, а для яких – ні.

На його думку, відштовхнутися слід від житлових субсидій, оскільки за їх отриманням звертаються ті родини, які мають низький рівень доходів.

– Вся інформація про такі черкаські сім’ї є узагальнена в електронному вигляді, тож можна всім цим дітям запропонувати це харчування. А їхні батьки мають написати заяву про те, що вони хочуть, аби їхня дитина безкоштовно обідала в школі, – наголосив Павло Миколайович.

Директор департаменту освіти та гуманітарної політики Марина Бакланова погодилася з депутатами в тому, що підхід до харчування дітей у школах треба змінювати.

– Я згодна з необхідністю розробки комплексної програми, де варто врахувати всіх дітей, які потребують гарячого харчування. Насправді, це дуже актуальна й глобальна проблема. Як приклад, є діти, які не вживають першого, – зауважила Марина Бакланова. – Але ми турбуємося про здоров’я дітей. А гроші, які батьки дають їм на обід, діти можуть витратити не на суп чи борщ. Безумовно ми всі – і чиновники, і депутати, і батьки – зацікавлені в тому, щоб діти отримували повноцінне харчування.

Зрештою 29 депутатів висловилося за те, щоб до кінця цього навчального року всі діти 1-4 класів могли безкоштовно обідати в школах та проголосували за протокольне доручення сесії розробити комплексну програму, яка б дозволила безкоштовно обідати в школах тим дітям, які потребують цього.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x