Що робити, аби вберегтися від переохолодження

Що робити, аби вберегтися від переохолодження

До кінця тижня на Черкащині прогнозують пониження температури до 10 градусів нижче нуля. У Департаменті охорони здоров\’я Черкаської ОДА закликають жителів бути обережними та не переохолоджуватися.
Варто пам\’ятати, що організм людини підтримує стабільну температуру тіла. Відхилення від цього показника на 2-2,5 С (гіпотермія, втрата внутрішнього тепла) може призвести до порушень фізіологічних функцій. Так, переохолодження знижує імунну систему й може викликати низку захворювань. Зокрема: застуди, тонзиліти, фарингіти, бронхіти, артрити, радикуліти тощо.
Розрізняють місцеве і загальне переохолодження. При місцевому переохолодженні частіше пошкоджуються відкриті ділянки тіла – обличчя, ніс, вуха, пальці рук тощо. Шкіра на обморожених ділянках тіла спочатку біліє, втрачає чутливість. Невралгію лицьового нерва ризикують отримати ті, хто не одягає взимку шапку. Про це «Нова Доба» дізналася в департаменті охорони здоров’я ЧОДА.

При охолодженні всього організму наступає загальне замерзання. У холодну погоду воно найбільш небезпечне для немовлят, людей похилого віку, людей із серцево-судинними недугами, захворюваннями щитоподібної залози, недостатньою вагою, знесилених дієтами, хронічними недугами, алкогольним сп\’янінням, постійним перебуванням на морозі.

Симптоми переохолодження: спочатку з’являється почуття втоми, скутості рухів, сонливості, байдужості. При зниженні температури тіла на кілька градусів можна навіть знепритомніти, швидко настає зупинка дихання і кровообігу. У такому стані потрібна негайна допомога медиків.
При обмороженні уражаються тканини, а інколи хрящі і кістки. При легкій стадії обмороження шкіра стає блідою, з\’являється поколювання, печіння, а за кілька днів можливий свербіж шкіри. Постраждалого слід доставити в тепле приміщення й укутати обморожені кінцівки чи інші частини тіла, аби клітини тіла зігрілися зсередини. Важливо: не слід їх зігрівати зовні – за допомогою батареї, грілки, теплої води тощо, розтирати уражені ділянки шкіри також не варто – можна травмувати шкіру й занести інфекцію, пошкодити тканини й погіршити свій стан. Крім того, контраст при використанні тепла може викликати больовий шок.
Коли шкіра набуває синюшного відтінку, вкривається пухирями – слід бити тривогу й звертатися до медиків. Кров\’яні пухирі свідчать про процес відмирання м\’яких тканин.

У будь-якому випадку потерпілого спочатку слід укутати теплою ковдрою, напоїти теплим чаєм, потурбуватися про огляд лікаря.
Запобігти переохолодженню допоможуть правила збереження внутрішнього тепла людини:
1. Перед виходом на холод слід ситно поїсти. Бажано випити також гарячий чай або каву. На голодний шлунок гіпотермія може виникнути і при нульовій температурі, бо організму буде нізвідки брати енергію, щоб підтримувати температуру тіла.
2. Не вживати алкоголь, адже він сприяє відтоку крові від життєво важливих органів, а внаслідок цього температура тіла знижується швидше.
3. Тепло одягатися. Просторий та багатошаровий одяг з натуральних тканин забезпечує додатковий теплозахист. Прикметно, що третина витрат тепла організму припадає на голову та шию, тож без шапки та шалика на морозі не обійтися.
4. Бажано не пітніти. Випаровуючись, волога, прискорить процес охолодження тіла.
5. Якщо приймаєте ліки, з\’ясуйте в лікаря, як вони діють при понижених температурах. Деякі з них, приміром, препарати для регулювання кров’яного тиску, антидепресанти, серцеві, підвищують чутливість організму до температурних коливань. Необхідно обов’язково консультуватися з лікарем.
6. Особливу увагу слід приділяти запобіганню переохолодження та обмороження дітей. Не варто виходити на вулицю дітям до 3 років, якщо температура повітря більше 10 С морозу, дітям дошкільного та шкільного віку – якщо температура нижче 20 С. Узимку дбайте про калорійне збалансоване харчування малюків, споживання вітамінів.

Діти мають бути одягнені адекватно відповідно до свого віку. Це багатошаровий із натуральних тканин одяг, термобілизна, шалики, шапки, теплі рукавиці, взуття з теплими устілками, шкарпетки. Посилена увага – до захисту носа, вух та щік.
Переохолодження – проблема, з якою взимку може зіштовхнутися кожен, тож варто бути готовим вирішити її своєчасно, без негативних наслідків для здоров\’я. У разі переохолодження чи обмороження не нехтуйте консультацією фахівця. Часто обмороження призводить до некрозу, тобто відмирання шкіри.
– З обмороженнями цього року до нас уже потрапило 5 осіб, торік таких пацієнтів не було, а в люті зими обморожень дуже багато буває, – розповідає завідувач опікового відділення 1-ї міської лікарні Черкас Володимир Цапенко.

Аби не стати жертвою морозів лікар дає дві головні поради:
1. Не відпускати додому нетверезих гостей!
2. Під час надання першої допомоги – не гріти і не розтирати обморожені ділянки шкіри!
Наскільки небезпечним виявиться обмороження залежить від низки чинників, зокрема, і температури повітря, і часу перебування на морозі і тому, наскільки якісно і швидко була надана допомога. Володимир Цапенко зауважує, що найкраща профілактика обморожень – не ходити засніженими вулицями у великий мороз без нагальної потреби.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x