На Черкащині функціонує обласний центр з медіації

На Черкащині функціонує обласний центр з медіації

У зв’язку зі зростанням рівня агресії та конфліктів як в суспільстві, так і серед підлітків, питання впровадження в освітній простір відновних практик, зокрема медіації, для вирішення конфліктів набуває надзвичайної актуальності.
Черкаська область долучилася до впровадження у навчальних закладах проекту «Розбудова миру, профілактика і розв’язання конфлікту з використанням медіації в групах та громадах, які постраждали від конфлікту, особливо серед жінок та дівчат ВПО», що реалізується Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда – Україна» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні та у співпраці з Міністерством освіти і науки України й Українським науково-методичним центром практичної психології і соціальної роботи. Про це «Нова Доба» дізналася в департаменті освіти і науки ЧОДА.

У рамках реалізації проекту в Черкаському обласному інституті післядипломної освіти педагогічних працівників розпочав діяльність Центр медіації. Передбачається відкриття шкільних Центрів медіації у базових навчальних закладах Черкаської області та проведення медіаторами заходів серед учасників навчально-виховного процесу та представників громад щодо профілактики жорстокості і насильства, попередження та творчого вирішення конфліктів, зокрема заняття з елементами тренінгу, кола порозуміння, медіаційні зустрічі тощо.
Так, після проходження навчання, протягом жовтня-грудня 2015 року медіаторами Черкаської області проведено (в навчальних закладах та громадах) 7 медіаційних зустрічей, з них 4 завершені медіаційні справи; 31 інформаційний захід, 19 заходів з елементами тренінгу та 17 кіл з учасниками навчально-виховного процесу (учнями, батьками, студентами, педагогічними працівниками), слухачами курсів підвищення кваліфікації, для представників соціальної сфери та жителів місцевих громад (м. Черкаси, м. Умань, Чорнобаївський р-н).

Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 04.11.15 № 3/3-9-787-15 «Про профілактику жорстокості та насильства шляхом впровадження медіації», Черкаський ОІПОПП був направлений у районні (міські) відділи (управління) освіти лист «Про профілактику жорстокості та насильства шляхом впровадження медіації» з проханням підтримати діяльність медіаторів та сприяти проведенню ними відповідних заходів в навчальних закладах районів (міст) та у громадах. Методично-консультативний супровід проекту в Черкаській області здійснює Тетяна Войцях, завідувач ОЦППСР.
Інформування про заходи в рамках проекту та популяризація ефективності застосування відновних технік для конструктивного вирішення конфліктів здійснюється також шляхом розміщення інформаційних матеріалів у місцевих ЗМІ та на Інтернет-ресурсах ОІПОПП, обласного центру практичної психології і соціальної роботи, базових навчальних закладів Черкаської області, ЧМДГО «Експериментальний творчий центр».
Інформаційно-методичну підтримку медіаторів у рамках проекту здійснює Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда – Україна».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x