З початку року черкащани сплатили 57 млн грн податку на доходи фізичних осіб

З початку року черкащани сплатили 57 млн грн податку на доходи фізичних осіб

Нагадаємо, що однією з відмінностей Деклараційної кампанії – 2016 є визначення фізичними особами в декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

Відповідно до ст. 163 Податкового кодексу України оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб підлягає загальний річний оподатковуваний дохід, який включає доходи як з джерел їх походження в Україні, так і іноземні доходи. Відповідно до п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України об\’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу. Ставка збору – 1,5 відс. об\’єкта оподаткування. При цьому нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Податкового кодексу України. Підпунктом 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу передбачено, що платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов\’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Тож за результатами звітного податкового року фізична особа, що торік отримувала зокрема доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті протягом 2015 року податок не утримувався; отримувала доходи від особи, яка не є податковим агентом, іноземні доходи повинна подати декларацію та визначити податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору. З цією метою з 1 січня 2016 року введено в дію нову декларацію, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 за №859.

Сума військового збору, що підлягає сплаті платником податків самостійно до бюджету за результатами звітного року вказується у рядку 24.1 розділу IV нової декларації, а сума податку на доходи фізичних осіб – у рядку 23.1 розділу IV нової декларації.
Наказ №859 та Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи можна прочитати та форму завантажити за посиланням: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z1298-15 Детальну інформацію про порядок Декларування – 2016 читайте у спеціальному банері на офіційному порталі ДФС України: http://sfs.gov.ua/deklaruvannya-dohodiv-gromadyan-2016/ та у №1-2 журналу «Вісник. Право знати все про податки і збори». Приклади заповнення декларації: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/230699.html

З початку року на сьогодні платники Черкаської області сплатили 57 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 5,4 млн грн військового збору. А за минулий рік відповідно 1,9 млрд грн ПДФО та 196,3 млн грн військового збору.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x