Про що може свідчити хрускіт у колінах?

Про що може свідчити хрускіт у колінах?

Найчастіше такі симптоми, як клацання і хрускіт у колінному суглобі, не сприймаються всерйоз. Важливо знати, у яких випадках на характерні звуки можна не зважати, а коли краще звернутися до лікаря. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Фізіологічні причини хрустіння до кінця не з’ясовані, але є підстави вважати, що іноді це є індивідуальною особливістю. Серед учених існує припущення про створення великого тиску в порожнині коліна в момент його навантаження. Тиск призводить до утворення вакуумних бульбашок, створення яких і супроводжується специфічними звуками. Фізіологічні клацання ніколи не супроводжуються болем, максимум – неприємними відчуттями. Виникає нечасто і не поєднується з певними рухами. Фізіологічний хрускіт лікувати не варто. Досить стежити за своїми відчуттями, а в разі виникнення болю або запалення, звернутися до ортопеда.
Хрускіт може виникати також і при гіпермобільності суглобів. Це особливість сполучної тканини, яка не здатна утримувати зв’язки і сухожилля в тонусі. В результаті суглоби знаходяться в положенні легкого «перерозгинання». Це стосується не тільки колінних суглобів, а й ліктьових, променево-зап’ястних, великого і вказівного пальців.

Патологічний хрускіт завжди поєднується із захворюванням кістково-хрящової тканини або є наслідком перенесеної хвороби або травми. Такий хрускіт може свідчити про наступні недуги:
1. Гонартроз. Перші симптоми дегенеративного захворювання проявляються саме клацаннями при навантаженні колін. Потім приєднуються біль і обмеження рухів. Без лікування хвороба прогресує і може закінчитися інвалідністю.
2. Наслідки артритів. Будь-який запальний процес у суглобі (подагричний, ревматоїдний, реактивний, псоріатичний) зачіпає хрящ. Надалі це позначається на його амортизаційній здатності, утворюються дефекти в будові.
3. Запалення зв’язкового апарату коліна і навколосуглобових сумок. Тендиніти й бурсити також можуть створювати звуки при русі. До речі, для утворення бурситу не обов’язково мати травму, досить довго стояти колінами на підлозі. Мити підлогу, наприклад. Для цього існує навіть термін «коліна домогосподарки».
4. Пошкодження меніска. Це повні або часткові розриви, коли частина меніска вільно знаходиться в суглобовій порожнині й заважає нормальному зчленуванню хрящових поверхонь. Такий осколок меніска ще називають «суглобовою мишею». Крім хрускоту при згинанні й присіданні, вона викликає блокади суглоба, біль.
5. Хондроматоз. Ділянки навколосуглобової оболонки здатні змінювати свою структуру і перетворюватися на хрящ або костеніти. В результаті оболонка не виконує свої функції, а змінена ділянка викликає клацання.
6. Хвороба Бехтерєва. Системне захворювання хребта, зв’язок і суглобів, що приводить до повного знерухомлення, болю і інвалідності.
7. До непрямих причин можна віднести надлишкову масу тіла, носіння високих підборів, сидячу роботу, надлишкове навантаження на коліно (футболісти, важкоатлети, вантажники).

Варто також ураховувати, що клацання в суглобах – звичне явище для підлітків. У віці 14-16 років людина закінчує інтенсивну фазу зростання. Разом із цим її зв’язковий апарат залишається незрілим. Формуються хрящі, зміцнюються м’язи. Похрускування, пов’язане з віковими особливостями, не доставляє болю і через деякий час проходить. Якщо ж навантаження на коліна супроводжується стійким болем, тоді слід відвести дитину до лікаря.

У будь-якому випадку хворі коліна слід розвантажити, не допускати різких рухів і підняття важких предметів. За призначенням лікаря займатися лікувальною фізкультурою.
Якщо клацання завдають незручностей, то при ходьбі й занятті фізкультурою користуються ортезами. Такий наколінник фіксує коліно, сприяючи правильному скріпленню поверхонь суглоба при русі. Також він підтримує і розвантажує суглоб. Деякі види ортезів здатні замінити тростину при ходьбі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x