Зимові роботи в саду

Зимові роботи в саду

Зима – пора року, яка не вимагає від садівника особливих турбот. Та незважаючи на те, що в цей час більшість рослин перебувають у стані спокою, справжньому професіоналу є чим зайнятися. Звісно, більшість зимових робіт не є, так би мовити, життєво важливими, але вони здатні набагато полегшити життя господаря навесні й улітку, захистити рослини від хвороб та значно збільшити кількість урожаю.

Період природного зимового сну дерева – найкраща пора для спокійного ­огляду крони дерев. Озброюйтеся садовою пилкою, ножем і драбиною й вирушайте на боротьбу з гілками, які лише даремно споживають дорогоцінний сік. Заодно пострушуйте сніг, який може поламати гілки. Ретельно огляньте кожне дерево й кожну велику гілку. Хоча на них зараз немає листя, але досвідчене око легко відрізнить засохлу гілку від живої. Втім, занадто захоплюватися теж не варто. Не забувайте, що дерева мають здатність відновлюватися, тобто та гілка, яка вам зараз здається сухуватою, навесні може відродитися. Без жалю прибирайте гілки, які труться одна об одну або занадто переобтяжують крону. Головне – не забувайте що надворі зима, і дерево крихке, а гілки слизькі. Будьте обережні й старайтеся не переходити з драбини на дерево, якщо хочете вберегти від переломів і гілки, і власні ноги.

Взимку практично всі комахи впадають у сплячку, або, як кажуть учені, анабіоз. У цей час їх досить просто і легко можна прибрати з дерев. Починати потрібно з товстих гілок плодових дерев, нижніх частин стовбура, старих пнів і гнилих парканів. Якщо змести сніг і ретельно придивитися, там можна знайти невеликі повстяні подушечки. Це кладки яєць непарного шовкопряда. До речі, оглядаючи стовбури і ходячи довкола дерев, старанно втоптуйте сніг. Так ви зруйнуєте мишачі ходи й відлякаєте зайців. Після цього зверніть увагу на тоненькі гілочки. На них можна знайти тоненькі правильні кільця. Це яйцекладки кільчастого коконопряду. Їх зішкрябують ножем, відрізають разом із гілкою або змащують гасом чи дизпаливом. Змащувати потрібно обережно, щоб не пошкодити молоду кору, яка боїться нафтопродуктів. У кроні дерев у цей час добре видно згорнуте всохле листя – це зимові гнізда метеликів: білана жилкуватого, золотогуза, червонохвоста, деяких совок. Частину з них, звісно, роздзьобають синиці, але й кількох виявиться досить, щоб навесні листя на гілках об’їла гусінь. Тож беріть металеву щітку на довгій палиці й гілкоріз – і в садок. Щіткою зможете зняти більшість зимових гнізд, але якщо вони міцно тримаються за гілку, її доведеться зрізати. І не забувайте про найприродніший спосіб боротьби з комахами, яким часто нехтують садівники. Розвісьте по всьому саду годівнички для птахів. Ці природні вороги всіх безхребетних полюблять ваш садок і не забудуть про нього ні навесні, ні влітку.

Навесні будь-який організм відчуває упадок сил і зниження імунітету. В цьому плані дерево теж мало в чому відрізняється від людини. Звісно, воно може обійтися й без вашої допомоги, але краще допомогти.
Звичайний попіл – це своєрідний комплекс мультивітамінів для дерев. Розсипте його довкола пристовбурових колець дерев і зробіть із нього «галявинки» довкола дерев. Навесні саме ці ділянки отримають найбільше сонячного тепла і світла. Сніг тут розтане не найшвидше, земля оголиться й прогрівається найглибше. Крім того, в місцях, де розтає сніг, утворюються канавки і заглиблення, в які стікатиме тала вода з усього садка. Найкраще використовувати попіл, що містить найбільше кальцію і фосфору. Його можна виготовити, спаливши березові дрова й солому. А от у попелі, що залишається після згорання кам’яного вугілля, корисних речовин практично немає, зате багато шкідливої сірки.
Укрийте стовбури і скелетні гілки будь-яким матеріалом, що здатен утримувати тепло. Особливо це актуально, якщо температура повітря часто різко змінюється. Такі заходи убезпечать кору від пошкоджень і опіків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x