Вакансії: яких фахівців не вистачає Черкащині

Вакансії: яких фахівців не вистачає Черкащині

Нині на ринку праці 57,6% вакансій – саме серед робітничих професій. Сучасна молодь не охоче здобуває професії зварювальника, токаря чи слюсаря, бо вони не вважаються престижними. Роботодавці вже відчули брак кваліфікованих фахівців. Детальніше про це в інтерв’ю власного кореспондента «Нової Доби» з першим заступником директора Черкаського обласного центру зайнятості Мариною Сорокіною.

Вакансії: яких фахівців не вистачає Черкащині

– Які фахівці на сьогодні найбільш затребувані на ринку праці?
– Аналіз отриманої від роботодавців інформації дозволяє зробити висновок, що в регіоні серед робітничих професій потрібні водії автотранспортних засобів, продавці, трактористи, кухарі, слюсарі-ремонтники, електрогазозварники, швачки, електромонтери з ремонту та обслуговування електроустаткування, токарі, слюсарі з ремонту автомобілів. Серед тих, хто має вищу освіту, –бухгалтери, економісти, фахівці із соціальної роботи, вчителі середнього навчального закладу, спеціалісти державної служби, медичні сестри, агрономи.

– Чи відчутний зріст попиту на фахівців робітничих професій?
– Торік від роботодавців регіону надійшло 41,5 тисячі вакансій. Левову частку серед заявлених вакансій становили вакансії за робітничими професіями (57,6%), четверту частину вакансії службовців, решта не потребувала спеціальної підготовки. Порівняно з попередніми роками суттєвих змін щодо структури вакансій не відбувається.

– Чи пов’язана така затребуваність робітничих професій із розвитком сільськогосподарської галузі області?
– Так, розвиток агропромислового комплексу потребує кваліфікованих фахівців. Реалізація програми «Село Черкащини-2020» позитивно впливає на розширення прикладання праці в сільськогосподарській галузі. Наприклад, серед вакансій, які були заявлені роботодавцями торік, 1 780 – це вакансії для кваліфікованих робітників сільського та лісового господарства, у 2012 році кількість таких вакансій становила 1 579 одиниць.
Сталий попитом у роботодавців сільського господарства мали: тракторист-машиніст, рибалка прибережного лову, робітник на лісокультурних (лісогосподарських) роботах, рибовод, агроном, птахівник, апаратник оброблення зерна.
Серед осіб, які торік отримали роботу за направленням служби зайнятості, 36 відсотків було працевлаштовано на сільськогосподарські підприємства, в 2011–2012 роках питома вага таких осіб становила 30 відсотків.

– Куди слід іти навчатися випускникам шкіл, щоб у майбутньому отримати затребувану професію й достойну роботу?
– Аналіз вакансій та структури безробітних у професійно-кваліфікаційному розрізі свідчить, що в області, як і в цілому по Україні, існує невідповідність попиту та пропозиції на робочу силу, професійно-кваліфікаційний дисбаланс.
Для профілактики цих процесів на ринку праці служба зайнятості приділяє велику увагу проведенню профорієнтаційної роботи, яка спрямована насамперед, на шкільну молодь. Торік учні кожної школи області були охоплені профорієнтаційними заходами. На базі центрів зайнятості постійно діяли мобільні консультаційні пункти, де школярі мали змогу пройти профдіагностичне обстеження, отримати кваліфіковані консультації фахівців із використанням різноманітних тестових методик. Для того, щоб діти мали уяву про виробничий процес, було організовано проведення 48 професіографічних екскурсій на ринкоутворювальні підприємства, в яких узяли участь більше тисячі учнів.
Враховуючи тенденції розвитку ринку праці протягом останніх років, можна очікувати, що й надалі попит у роботодавців будуть матимуть висококваліфіковані робітники, які мають суміжні професії, фахівці в ІТ-сфері, фахівці технічних спеціальностей.

 

За посиланням можна переглянути актуальні вакансії в Черкасах

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x