«Нова Поліція»: знайди 10 відмінностей

Зміна старої радянської міліції на «нову поліцію» – нові підходи до набору персоналу, масштабні переатестації, підвищення зарплат, покращення матеріально-технічного становища і звісно «підвищення довіри громадян». Саме такі метаморфози переживають наші сусіди із пострадянських країн протягом останнього десятиліття. Нині в Україні впровадження реформи у самому «розпалі». У частині обласних центрів «оновлені» патрульні вже почали виконувати свої обов’язки, у Черкасах же полісмени «вийдуть на дороги» уже за місяць. Огляд успіхів та провалів «поліцейської» реформи в Грузії, Латвії, Росії та Казахстані, основні відмінності нової поліції від старої міліції, цікавинки від учасників процесу відбору поліцейських, а також враження, сподівання і плани самих нових патрульних – усе це в серії блогів про «Нову Поліцію» на сайті «Нової Доби».

Нагадаємо, що суворий відбір пройшли лише 250 полісменів із 5,5 тисячі (конкурс становив 27 людей на місце). 50 «нових полісменів» стануть співробітниками «експериментального» водного патруля. Прикметно, що до лав «Нової поліції» потрапило лише 15 колишніх міліціянтів. Усі інші – новачки. Після трирівневого відбору (комп’ютерні тести, фізична підготовка та співбесіда) представники «нової поліції» мають ще пройти 9-тижневу підготовку. Уже в лютому після складання присяги на вулиці вийдуть нові патрульні, що повинні відповідати наступним критеріям:

1. Із мілітарної, воєнізованої структури, орієнтованої на процес та статистику правоохоронні органи мають перетворитися у сервісну службу, основними завданнями якої є комунікація, захист та вибудовування партнерських відносин з громадянами.
2. У керівництві міліцією прослідковувалась чітка вертикаль влади. Після завершення реформи полісмени підпорядковуватимуться лише власному керівництву на місцях без прямого підпорядкування міністру. Проте керівника поліції призначає все-таки міністр.
3. Новостворена патрульна служба після завершення навчання виконуватиме обов’язки і колишніх ДАІшників, і дільничих, і ППС. Вони першими приїжджатимуть на виклик, реагуватимуть на скарги, матимуть право перевірити документи в підозрілих осіб чи оштрафувати порушника ПДР.
4. Якщо раніше ДАІ несло службу на одному й тому ж місці, то патрульна служба (як піші, так і автопатрулі) цілодобово пересуватимуться містом. Кожен патрульний матиме нагрудну камеру й планшет. Порушник отримуватиме електронний протокол і квитанцію та за бажанням зможе оплатити її на місці банківською картою.
5. Серед критеріїв оцінки нових поліцейських вперше з’явився пункт «репутація».
6. Якщо раніше заробітна плата міліціонера становила 2-3 тисячі, то в представника патрульної служби «Нової Поліції» вона сягатиме 8-10 тисяч.
7. Ще одним нововведенням стане електронне врядування, яке зменшить кількість контактів між користувачами послуг та чиновниками, що, відповідно, має призвести до зниження рівня корупції. У кількох обласних центрах України в тестовому режимі уже запустили замовлення довідок про несудимість в електронному форматі.
8. Низка спецпідрозділів: «Беркут», «Сокіл»; «Грифон»; «Титан»; «Скорпіон»; «Омега»; «Барс», «Ягуар», «Гепард», «Тигр» будуть повністю ліквідовані. Натомість планують створити один Корпус оперативно-раптової дії (КОРД), який буде націлений на боротьбу з організованою злочинністю. Поліція особливого призначення – елітний поліцейський спецпідрозділ швидкого реагування МВС України.
9. Нові спецпризначенці отримують чітку інструкцію щодо застосування спецзасобів. Так поліцейським у спецпідрозділі КОРД тепер заборонено: бити кийками по голові, шиї, ключицях; застосовувати водомети при температурі нижче +10 градусів; застосовувати кайданки більш, ніж 2 години.
10. Для гарантування безпеки на масових демонстраціях чи протестах буде залучено Національну гвардію разом із патрульною поліцією.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x