Лікар Комаровський: як уберегтися від грипу

Лікар Комаровський: як уберегтися від грипу

Запам’ятайте найголовніше: тактика ваших дій не залежить від того, як називається вірус. Грип сезонний, свинячий, слонячий, пандемічний, узагалі не грип – це не важливо. Важливо те, що це вірус, який передається повітряно-крапельним шляхом і вражає органи дихання. Якщо людина, в якої немає в крові захисних антитіл, зустрінеться з вірусом, вона захворіє. Антитіла можуть з’явитися тільки у двох випадках: або вона перехворіє, або пройде вакцинацію. «Нова Доба» про це дізналася з сайту http://www.komarovskiy.net/

1. Зробіть прививку, але якщо для цього не доведеться сидіти у сопливій черзі в поліклініці. Наявні вакцини здатні захистити від усіх актуальних у цьому році вірусів грипу.
2. Жодні ліки й «народні засоби» не мають доведеної профілактичної ефективності. Цибуля, часник, горілка й пігулки не захистять від респіраторного вірусу чи грипу. Головна користь від вітамінів та імуностимуляторів, за якими вистоюють черги в аптеках, – психотерапія («я щось роблю»).
3. Головне джерело вірусу – людина. Чим менше людей, тим краще. Пройтися пішки замість того, щоб їхати маршруткою, не піти зайвий раз у супермаркет – мудро!
4. Захисна маска здоровому не потрібна. Добре, коли її носитиме хворий, – вірус так не затримати, але затримаються часточки слини, особливо багаті на вірус.
5. Руки хворого – джерело вірусу (таке ж, як рот і ніс). Недужий торкається обличчя, потім торкається усього довкола. Ви торкаєтеся усього цього – привіт, ОРЗ! Тому не чіпайте своє обличчя. Частіше мийте руки. Учіться самі й привчайте дітей кашляти і чхати в хусточку, а не в долоню. Якщо немає хусточки, тоді в лікоть.
6. Гуляти можна скільки завгодно. Підхопити вірус на вулиці майже нереально. Найкраще розмножується вірус у сухому, теплому застояному повітрі. Тому провітрюйте приміщення, вмикайте зволожувачі повітря, частіше мийте підлогу. Оптимальна температура – 20°С. Краще тепліше одягтися, ніж вмикати додаткове опалення.
7. Слідкуйте за станом слизових оболонок. Їхній нормальний стан – важлива умова функціонування місцевого імунітету. Якщо слизові пересихають, віруси легко долають захисний бар’єр організму. Тому уникайте засобів, які висушують слизові оболонки (а це майже всі комбіновані протизастудні засоби). Зволожуйте носа сольовими промиваннями (1 чайна ложка солі на 1 літр кип’яченої води). Залити розчин у розпилювач і регулярно пшикати в ніс (чим сухіше довкола, чи більше людей довкола, тим частіше). Цим же розчином полощіть рота.

Лікування

Фактично єдиним препаратом, здатним зруйнувати вірус грипу, є озельтамівір, комерційна назва – «Таміфлю». «Таміфлю» руйнує вірус, блокуючи білок (ту саму N у назві H1N1). Існує ще один засіб – занамівір, знайти якого в нашій країні шансів небагато.
«Таміфлю» не слід приймати всім підряд при першому чханні. Його застосовують тоді, коли хвороба тяжка (лікарі знають ознаки таких випадків), або коли хворіє людина з групи ризику – літні люди, астматики, діабетики. Якщо «Таміфлю» вам призначили, то маєте бути, як мінімум, під наглядом лікаря. Зазвичай у такому разі потрібна госпіталізація. Тому не дивно, що препарат розподіляють по стаціонарах, а не аптеках.
Ефективність при ГРЗ та грипі дуже сумнівна. Лікування цих недуг – це не ковтання таблеток! Це створення таких умов, щоб організм легко впорався з вірусом самотужки.

Коли потрібен лікар
Загалом завжди. Але це нереально, тому ось перелік випадків, коли до лікаря слід звернутися негайно:
– немає покращення на четвертий день хвороби;
– підвищена температура на сьомий день нездужання;
– погіршення стану після покращення;
– важкий стан при симптомах ГРЗ;
– блідість шкіри, спрага, задишка, інтенсивний біль, гнійні виділення;
– посилення кашлю, глибокий вдих спричиняє приступ кашлю;
– при підвищенні температури тіла не допомагають парацетамол та ібупрофен.

Лікар потрібен обов’язково і терміново, якщо:
– хворий утратив свідомість;
– почалися судоми;
– виникли ознаки дихальної недостатності (важко дихати, задишка, не вистачає повітря);
– інтенсивний біль в усьому тілі;
– навіть помірний біль у горлі, якщо немає нежитю (біль у горлі та сухий ніс – це зазвичай симптоми ангіни);
– навіть помірний головний біль у поєднанні зі рвотою;
– набрякла шия;
– висипи, які не зникають при надавлюванні;
– температура тіла вище 39°С і не спадає через півгодини після прийому жарознижуючого засобу;
– будь-яке підвищення температури тіла в поєднанні з блідістю, якщо «морозить».

Правила лікування

1. Тепло одягтися, але в кімнаті має бути прохолодно і волого. Температура 18-20 °С (краще 16 °С, ніж 22 °С). Мити підлогу, провітрювати приміщення.
2. Не змушуйте себе або хворого їсти. Якщо хочеться – їжте легкі страви, вуглеводні, рідкі.
3. Багато пити. Температура рідини має бути наближена до температури тіла. Компоти, морси, чай, узвари з сухофруктів. Якщо дитина вередує: «Це буду, а це – ні», нехай п’є, що завгодно. Ідеальними будуть спеціальні аптечні розчини для пероральної регідратації: «Регідрон», «Хумана електроліт», «Гастроліт», «Нормогідрон» та ін.
4. Носа часто закапуйте сольовими розчинами, промивайте його.
5. Усі додаткові процедури (банки, гірчичники, розтирання тіла жиром тварин) – класичні способи самолікування. Парити дітям ноги, робити інгаляції над каструлькою, натирати дітей спиртом – це батьківський бандитизм.
6. Якщо надумали боротися з високою температурою, застосовуйте тільки парацетамол або ібупрофен. Категорично не можна аспірин!
7. При ураженні верхніх дихальних шляхів (ніс, горло, гортань) відхаркувальні засоби не потрібні – вони тільки посилять кашель. Ураження нижніх дихальних шляхів (бронхіт, пневмонія) взагалі не варто лікувати самостійно. Ліки, які пригнічують кашель (в інструкції пишуть: «діє проти кашлю»), заборонені категорично!
8. Протиалергійні засоби не мають до лікування ГРЗ жодного відношення.
9. Вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. Антибіотики не зменшують, а збільшують ризик ускладень.
10. Усі інтерферони місцевого застосування і для ковтання – це ліки з недоведеною ефективністю або з доведеною неефективністю.
11. Гомеопатія – це лікування не травами, а зарядженою водою. Має виключ­но психотерапевтичний ефект («Треба щось робити»).

Лікар Комаровський: як уберегтися від грипу

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x