Ірина Нявчук презентувала першу виставку своїх робіт

Ірина Нявчук презентувала першу виставку своїх робіт

2 лютого 2016 року в обласному художньому музеї відкрилася перша персональна виставка майстрині з декоративного розпису Ірини Нявчук. Художниця представила більше 40 творів декоративних розписів та зображень янголів. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській обласній раді.

У своїх розписах майстриня використовує деякі прийоми та елементи «петриківки». Але форми мотивів, їх композиційна подача, колорит надзвичайно індивідуальні з притаманними лише їй дивовижною витонченістю, віртуозністю і легкістю малюнка.

Улюбленою композицією майстрині є віночок, в який вона, окрім листя, ягід, квітів, часто вплітає птахів, звірів, лісовиків, що серед буяння рослин набули особливо цікавих форм і характерів.

Ірина Нявчук презентувала першу виставку своїх робіт

Варто зазначити, що петриківський розпис є джерелом натхнення для митців у багатьох регіонах України. І не дивно, адже це визнаний у світі самобутній пласт культури українського народу: 5 грудня 2013 року петриківський розпис було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Назва його походить від старовинного козацького села Петриківка, що на Дніпропетровщині, де поколіннями передавалися традиції розпису. І приємно, що наша землячка Ірина Нявчук не тільки вивчила традиції петриківського розпису, але й зуміла творчо використати ці надбання.

Ще одним захопленням Ірини Олександрівни є іконопис. Особливо її цікавить давньоруський період розвитку цього виду мистецтва. Продовженням пошуків у цьому напрямку є написана на дошці темперними фарбами серія янголів, яка також експонується в залі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x