Бути здоровим – модно! Формуємо правильні звички – ч. 2

Бути здоровим – модно! Формуємо правильні звички – ч. 2

До здорового способу життя ведуть прості речі: психологічний стан, збалансоване харчування та фізична активність. Найпростіше з них – фізична активність і психологічний стан. Знаходимо хоча б 150 хвилин на тиждень для спорту, обираємо собі тренування до душі і отримуємо «гормони щастя» в кров. Від цього і настрій кращий, і спатимете міцніше, а від постійної зайнятості й легкого болю у м’язах і думається менше про життєві негаразди. А щоб рано чи пізно досягти збалансованого харчування слід починати із найменшого і безболісного – починаємо пити воду.
Вода чи не найважливіша рідина в нашому організмі після крові, яка у нормі містить 94% тієї ж води. Те, що ми на 70% складаємося з води нам повідомили ще в школі. Цей факт підтверджено – клітини нашого організму у собі мають до 75% води. Основний баланс внутрішньоклітинної і позаклітинної рідини вода регулює за допомогою іонів калію і натрію. Натрій утримує воду в організмі, а калій її виводить. Тож, якщо хочете бути здоровими і при цьому тримати свою вагу у межах природної норми, пийте достатньо води.
Скільки ж потрібно пити? Поширеною є думка, що слід випивати 8 склянок води на день (розмір склянок, звісно, у всіх різний, але це має бути близько двох літрів). Лікарі ж зауважують, що денна потреба організму у воді складає 40 мл на один кілограм ваги тіла. Наприклад, моя вага складає 46 кг. 46 множимо на 40, отримуємо норму 1840 мл. З цієї суми лише 50% (920 мл) я маю вжити чистої води, решта надходить у мій організм із їжею, фруктами, кефіром, йогуртами, хлібом тощо.
Схожої ж думки дотримуються і вчені Гарвардського університету, які переконані, що денна потреба має складати фіксовано від 1 л до 1, 5 л на добу, але 50% з них все ж має надходити із їжею та напоями. Тут маю зауважити з особистого досвіду. Для схуднення чи підтримки ваги у сталій позначці не бажано включати у денну норму соки, газовані та солодкі напої, чай, каву. З кавою треба бути обережними – вона затримує в організмі воду, тому раджу керуватись правилом: одна філіжанка кави коштує в день дві додаткові склянки води.
Збільшувати денну норму води можна за умови впливу на нас таких факторів, як постійна фізична активність, вік і погода.
Як привчити себе пити воду? Найперше – усвідомлення факту «я це роблю для власного здоров’я». Друге – не змушувати себе пити більше, ніж потрібно, і не випивати велику кількість рідини відразу за один прийом. Завелика кількість води може лише нашкодити, адже тіло здатне сприймати невеликі порції води. Надлишок води не засвоїться, організм намагатиметься його вивести, занадто перевантаживши нирки такою «роботою». І третє – завжди майте при собі маленьку пляшечку води, де б ви не були, куди б не йшли і щоб не робили.
Звичка пити воду має стати для вас такою ж сильною, як звичка носити із собою мобільний телефон. Це нескладно, повірте. Поставити «перед носом» воду, один прийом чаю замінити на прийом води, і надалі ваше тіло пристосується й саме проситиме ще чистої негазованої води у достатній для нього кількості. Хто ще не пив сьогодні воду? Можете почати вже зараз.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x