Черкаський регіональний психологічний кризовий центр допомагає учасникам АТО і членам їхніх родин

Черкаський регіональний психологічний кризовий центр допомагає учасникам АТО і членам їхніх родин

Черкаський регіональний психологічний кризовий центр уже кілька місяців поспіль проводить зустрічі з членами родин учасників антитерористичної операції. Метою цих зустрічей є психологічна підтримка родичів, зокрема дружин і матерів воїнів АТО.

– Ці люди хвилюються і переживають складні емоційні стани, – розповідає психолог Черкаського кризового центру Наталія Козлова. – Ті, які дочекалися бійця, стикаються з проблемами ефективної взаємодії з ним.
Психологи Центру відзначають, що більшість людей недостатньо обізнані з особливостями емоційного стану військових, які повертаються з зони АТО. Дружинам важко повірити, що в коханого можуть змінитися цінності та пріоритети в житті. А якщо жінка не розуміє, що відбувається з її коханим після повернення з війни, вона щось сама додумає, зробить свої висновки і буде самостійно виправляти ситуацію. Часто це не дає позитивних результатів, адже, згідно з дослідженнями психологів, понад 80% сімей мають труднощі в спілкуванні саме після повернення чоловіка з АТО. Тож у наш час неоголошеної війни надважливим є поширення серед друзів та родичів військових інформації щодо можливих наслідків перебування в умовах війни.

У доступній формі, простими словами психологи-волонтери Черкаського кризового центру розповідають про ознаки бойового стресу, особливості реагування бійця на різноманітні подразники, про зміну в сприйнятті оточуючого мирного середовища.

– На війні чітко можна визначити, де товариш, а де ворог, – пояснює кандидат психологічних наук, доцент і волонтер кризового центру Тетяна Горобець. – Там немає часу на обговорення наказів та довгого міркування, там багато болю й страждань. Натомість у мирному житті є безліч варіантів і комбінацій щодо вирішення проблем і спілкування з оточуючим світом. Від цього військова людина відвикає. Відбувається переоцінка цінностей і життєвих пріоритетів…

На війні важлива мобілізація всіх сил заради життя та перемоги. Тож, на жаль, у багатьох бійців посилюється подразливість, втрачається навичка розслаблятися, а, дивлячись на ситуацію в країні, з’являється ще й зневіра. З усім цим багажем нелегко жити як самій людині, котра отримала військовий досвід, так і її близьким людям. Саме тому психологи кризового центру допомагають АТОвцям і їхнім рідним зрозуміти витоки проблем, допомагають оволодіти навичками ефективного, безконфліктного спілкування та вчать швидко відновлюватися після стресових ситуацій. На зустрічах із людьми, душі яких опалені війною, фахівці-психологи створюють теплу, доброзичливу атмосферу, де за чашкою чаю спільно шукають шляхи подолання непростих проблем адаптації у мирному житті.

Отже, шановні учасники АТО й члени їхніх родин! Запрошуємо вас на зустріч з однодумцями й психологами за адресою: м. Черкаси, вул. Благовісна, 170 (приміщення тютюнової фабрики).
Довідки за телефонами: (067) 734-76-53 – Тетяна, (093) 798-29-10 – Наталія, (066) 096-93-27 – Наталія.

Юлія Вовкодав

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x