Ще три громади найближчим часом мають об’єднатися на Черкащині

Ще три громади найближчим часом мають об’єднатися на Черкащині

Нинішній рік в Україні має стати роком регіонального розвитку, а ключовою складовою процесу має стати створення спроможних територіальних громад. На Черкащині є поки лише 3 об’єднані територіальні громади: Єрківська, Білозірська, Мокрокалигірська. Про це повідомив на нараді в ОДА перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль, який, власне, і вів нараду. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаській РДА.

– Вікно можливостей використання державного бюджету не може бути відкритим вічно. Або ми встигаємо і вирішуємо питання інфраструктури новосформованих громад з держбюджету, за рахунок міжнародної допомоги, або потім це все ляже на наші плечі. А цьогоріч у держбюджеті є значні кошти, які можна використати для об’єднаних територіальних громад. Це 1 мільярд гривень. Однак виходить так, що з нашої області лише 3 об’єднані громади беруть участь у розподілі цього колосального ресурсу. З такою позицією влади на місцях ми дуже швидко почнемо втрачати досягнуте! – заявив Віталій Коваль.
Директор Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Роман Карманнік також наголошував на перевагах об’єднання громад. Так, він навів приклад Білозірської об\’єднаної територіальної громади, де район давав на харчування школяра 5 гривень, а об’єднавшись, громада може спрямовувати на ці цілі вже 9 гривень.

– Так, це не історія успіху, але ми бачимо переосмислення питання. Звісно, є і труднощі. У нас на початку року були питання відкриття рахунків сільрад, але на сьогодні питання вирішене. Й інші питання вирішуються, – запевняв Роман Карманнік. – Щодо субвенцій, то це будуть відчутні суми. Також не слід забувати про міжнародну технічну допомогу. Так, на сьогодні Єрківська територіальна громада пройшла в другий тур на отримання допомоги по створенню ЦНАПу.
За словами Карманніка, до трьох об’єднаних громад в області вже додається Зорівська в Золотоніському районі. На підході також Катеринопільська та Селищанська…

Крім того, міським головою Шполи організовано добровільне об’єднання територіальних громад міста Шполи та сіл Лозуватка, Терешки, Сердегівка, Топильна з адмінцентром в місті Шпола. Громадські обговорення проходитимуть протягом лютого.
До речі, бонусом для Катеринопільської громади стане допомога з держфонду регіонального розвитку у сумі більш як 4 мільйони гривень на вирішення проблеми з каналізаційним колектором, – зазначив заступник голови ОДА Юрій Сас. – У цілому ми зараз стоїмо перед адміністративною реформою. Кількість районів не збережеться. Тож краще підготовчу роботу по об’єднанню громад провести до змін до Конституції, поки громади мають змогу впливати на процеси.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x