Юрособи повинні оформити правовстановлюючі документи на землю

Державна податкова інспекція у м. Черкаси повідомляє, що з 1 січня 2015 року плата за землю – це місцевий податок, який є однією зі складових податку на майно. Місцеві податки і збори встановлюються рішеннями, які в межах повноважень приймають сільські, селищні та міські ради. Встановлення місцевих податків і зборів здійснюється у порядку, визначеному Податковим кодексом України (далі – Кодекс).

Так, розділом XIIІ Кодексу передбачено граничний розмір ставок земельного податку. У розрізі категорій земельних ділянок ставки визначаються рішенням місцевої ради. Звертаємо увагу, що, відповідно до п. 287.1 ст. 287 Кодексу, власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок із дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Державна реєстрація земельних ділянок здійснюється в Державному земельному кадастрі – в порядку, встановленому Законом України від 07 липня 2011 року №3613-У1 «Про Державний земельний кадастр». Дані Державного земельного кадастру (згідно з п.286.1 ст. 286 Кодексу) є підставою для нарахування земельного податку.
Розпорядження землями територіальних громад, передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб, надання земельних ділянок у користування з земель комунальної власності, вилучення земельних ділянок із земель комунальної власності, здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності, додержанням земельного законодавства, вирішення земельних спорів тощо належить виключно до повноважень сільських, селищних та міських рад.

Саме тому суб’єктам господарювання, які не оформили відповідно до законодавства право власності або користування землею, необхідно звернутися до органів виконавчої влади та/або органів місцевого самоврядування для оформлення та реєстрації такого права.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x