У художньому музеї відкрилася виставка однієї картини

У художньому музеї відкрилася виставка однієї картини

Нещодавно в Черкаському художньому музеї презентували «Виставку однієї картини». Перлиною експозиції стало панно Михайла Жука «Біле і чорне». Картина зберігається в приватній колекції заслуженого працівника культури Тараса Івановича Максим’юка.

Уже більш як 20 років пан Тарас знайомить шанувальників мистецтва з відомою картиною. За цей час вона експонувалася у виставкових залах музеїв Одеси та Києва, а також Чикаго та Нью-Йорку, але з 2011 року власник поставив за мету презентувати картину в різних містах України.
– Я купив картину в 1972 році, вона була згорнута в рулон і я не знав, що там зображено. Уперше намагався показати її в Одеському художньому музеї, але радянському музею картина була не потрібна. Оцінили її лише, коли я став її возити на виставки, дізнався більше інформації, − розповідає Тарас Максим\’юк.

У художньому музеї відкрилася виставка однієї картини

Панно «Біле і чорне» виконане мішаною технікою на грубому папері, митець використовував гуаш, вугілля, пастель та акварель. Картина сягає два метри у висоту і три – у ширину, виконана на семи окремих аркушах, що в цілому утворюють єдину композицію. У центральній частині дві загадкові фігури. Як розповів пан Тарас, худорлявий темноволосий юнак з чорними крилами, змальований художником, – Павло Тичина, а світловолоса тендітна дівчина з білими крилами – перше кохання Павла – Поліна Коновал.
Таку важливу подію не могли пропустити черкаські митці. Свою вдячність висловив художник та колекціонер Микола Бабак:
– Я схиляю голову перед вами й вашою просвітницькою діяльністю, пане Тарасе. Ви робите титанічну справу. Цей триптих є знаковим для українського модерну.

Наприкінці Тарас Іванович подарував Художньому музею та Шевченківському національному заповіднику колекційні листівки із зображеннями робіт художника Михайла Жукова.

Марина Сухенко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x