Юні історики-краєзнавці демонстрували свої знання в ЧНУ ім. Б. Хмельницького

Юні історики-краєзнавці демонстрували свої знання в ЧНУ ім. Б. Хмельницького

15 лютого в приміщенні ЧНУ ім. Б. Хмельницького відбувся завершальний етап ІІ (обласного) етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України (МАН). Цей традиційний конкурс виявляє кращих юних науковців і дослідників серед учнів 9-11 класів в різних наукових напрямках і секціях. Цього року учасниками обласного етапу були декілька сот старшокласників з різних куточків Черкащини.

Вже не вперше, однією з найбільших (20 робіт) була секція «Історичне краєзнавство». Її учасниками стали учні з 13 населених пунктів області. Тематика досліджень юних краєзнавців доволі широка: історія окремих підприємств і закладів (Канівського національного Шевченківського заповідника, Музею «Кобзаря» Т.Г. Шевченка в Черкасах, Лисянського НВК, Смілянського шталагу 345), історико-краєзнавчі дослідження про видатних уродженців краю (мученика за православну віру Данила Кушніра з Млієва, польського композитора Кароля Шимановського, художниці-іконописця Тетяни Скромної, моряка і поета Федора Предтечі), про події воєнного лихоліття, розвиток кіно у нашому краї, про сучасних захисників Вітчизни та інші.

Серед найбільш цікавих журі відмітило роботи: «Традиційний український іконопис у творчій рецепції Тетяни Скромної» Галини Забудської (Єрківська ЗОШ І-ІІІ ст.), «Від народного училища до середньої школи» Юлії Савінової (Лисянський НВК), «Велико-Хутірська волость» Владислави Озеран (Великохутірська ЗОШ І-ІІІ ст.), «Палаци і садиби ХІХ – поч. ХХ ст. як пам’ятки історії та культури» Майї Мельникової (Черкаська СШ І – ІІІ ст. №27), «Порівняльний аналіз топонімічних назв населених пунктів Кам’янського та Чигиринського районів» Андрія Пугача (Кам’янський еколого-економічний ліцей), «Український слід у творчості Кароля Шимановського» Ольги Ревенко (Кам’янська ЗОШ І-ІІІ ст. №1).

Кращим дослідженням стали роботи «Становлення та розвиток кіномережі на Черкащині в першій половині ХХ ст.» Олександра Дудченка (Черкаська ЗОШ І-ІІІ ст. №32) та «Історія Смілянського шталагу 345 та єврейського гетто в роки Другої світової війни» Анни Діброви (Смілянський НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №3 – колегіум»). Остання робота і представлятиме Черкащину на ІІІ (Всеукраїнському) етапі конкурсу в Києві.

Микола Щербина

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x