Рак у дитини можна здолати, якщо вчасно звернутися по допомогу

Рак у дитини можна здолати, якщо вчасно звернутися по допомогу

Із 2003 року дата 15 лютого офіційно вважається Міжнародним днем дитини, яка хвора на рак. Основною метою цього дня є привернення уваги громадськості до дітей, котрі страждають від онкологічних захворювань.

Щороку 175 тисяч дітей у всьому світі отримують діагноз «рак» і приблизно 90 тисяч із них помирають. Точна кількість нових випадків невідома, оскільки в багатьох країнах реєструються не всі діти з таким діагнозом, іноді медики помилково ставлять інший діагноз.
За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні щорічно реєструється від однієї до двох тисяч нових випадків злоякісних новоутворень у дітей. Згідно останніх показників Національного канцер-реєстру, в Україні виживають близько 55,5% дітей з усіма формами злоякісних новоутворень. Однак порівняно зі статистикою країн Євросоюзу та США, де 5-річна виживаність сягає 70-80%, ситуація в нашій країні лишається невтішною. Найбільш поширеними онкологічними захворюваннями серед українських дітей є лейкемія (рак крові) та рак головного мозку.
Водночас близько 30% дітей із злоякісними новоутвореннями, які вже отримали терапію, згодом потребуватимуть повторного, більш інтенсивного лікування у зв’язку з рецидивами захворювань. Таким чином, в Україні близько 1 800 дітей з онкологічною патологією щорічно потребують проведення дороговартісних методів діагностики та лікування.

На диспансерному обліку дитячого онкогематолога Черкаського онкодиспансеру області станом на початок 2016 року перебуває 258 дітей. За минулий рік в області виявлено 35 нових випадків пухлин у дітей. Переважно діагностують гемобластози – гострі лейкемії та злоякісні лімфоми. Через згадану недугу Черкащина назавжди втратила 11 дітей.
В Україні проблемою є запізня діагностика злоякісних захворювань – до 25% пацієнтів виявляються на 3-ій та 4-ій стадіях розвитку хвороби. Тому в Черкаській області (одній із небагатьох) минулого року зусиллями дитячих онкогематологів впроваджено проведення планового діагностичного УЗД-скрінінгу всім без винятку дітям у віці 1 року, при оформленні до дитячих садочків та в школи, а також усім дітям при госпіталізації до ЦРЛ із будь-якої причини. Вже у 2015 такі заходи дозволили виявити 5 випадків пухлинних захворювань на першій та другій стадіях, що, безумовно, впливає на загальностастичні показники.

Сьогодні вчасно пролікована пухлина не є фатальним випадком. Якщо 30 років тому в Україні виживало до 10% дітей, хворих на рак, то нині – вже понад 50%. Слід лише вчасно діагностувати, а потім правильно лікувати пухлину. Про це свідчить досвід дитячих онкологів, які щодня разом із батьками хворих дітей борються за їхнє життя.
Проблемою в боротьбі з раком залишається фінансовий бік питання. Лікування онкохвороб нині найдорожче. До 2015 року близько 60-70% терапії могла безоплатно забезпечити держава (за кошти централізованої державної програми «Дитяча онкологія»). У 2015 році лікування онкохворих дітей лягло важким тягарем на плечі батьків. Деяку частину необхідних коштів надавали волонтери та позабюджетні джерела. Онкологи Черкащини мають сподівання, що цього року обіцянки влади налагодити прозоре й достатнє забезпечення галузі ліками та супутніми медичними матеріалами будуть виконані.

Причина занепокоїтись: що може свідчити про рак у дитини?

Одним із головних завдань Всесвітнього дня онкохворої дитини є інформування батьків про способи профілактики та виявлення ранніх ознак раку в дітей.
Раннє діагностування є надзвичайно важливим фактором у боротьбі з онкологічними хворобами, оскільки 70% таких хвороб є виліковними. Важливо й те, що лікування хворого на початковій стадії раку найдешевше і здебільшого успішне. На жаль, багато людей переконані, що в дітей не з’являються злоякісні пухлини. Проте це не так. Будучи, на щастя, достатньо рідкісним захворюванням серед дітей, серед причин смертності у віці до 15-ти років злоякісні пухлини займають друге місце після травм.
Профілактика раку в дитини – клопіт батьків ще до моменту зачаття. Дитячі пухлини найчастіше вроджені, їхнє закладення у плода відбувається ще в утробі матері. Тому виникнення пухлини найчастіше зумовлене станом здоров’я батьків дитини до моменту зачаття, їхніми шкідливими звичками, харчуванням, умовами життя і праці.

Симптоми раку часто нагадують поширені дитячі захворювання. Тому важливо знати, які саме його прояви можуть бути першим тривожним ­синалом:
• симптом лейкокорії або «ока кішки» – поява білої плями в оці, косоокості, сліпоти, виряченості очей;
• набряк у животі/тазі, у голові чи шиї, у кінцівках, яєчках чи залозах;
• постійна висока температура довше, ніж два тижні, без видимої причини;
• утрата ваги, блідість, слабкість, швидка втомлюваність, легко з’являються синці чи кровотеча;
• біль у кістках, суглобах, спині, часті переломи;
• неврологічні ознаки: зміни та погіршення ходи, рівноваги чи мовлення, затримка психо-фізичного розвитку;
• головний біль довше, ніж два тижні (з рвотою чи без неї), збільшення розмірів голови.
Якщо спостерігаєте у малюка один із перерахованих симптомів або кілька з них, терміново зверніться до лікаря для обстеження. Пам’ятайте, що у випадку онкохвороби зволікання може коштувати життя.

За інформацією, наданою оргметодвідділом КЗ «ЧООД» ЧОР

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x