1910 гривень: як прожити самотній матері з дитям?

Оля – життєрадісне «співоче» дитя. Мама Тетяна жартує, що дитина буде солісткою, недарма ж народилася на Черкащині, що здавна вважають співочим краєм. Улюблена іграшка Олечки – це пляшечка-брязкальце з горохом, яку мама для доні зробила власноруч. Родина у них невеличка: Тетяна та Оля. Лише вони вдвох є одна у одної, адже тато дитини вчинив, як класичний герой сьогодення: накивав п’ятами до коханки, дізнавшись про вагітність дружини. І ось від періоду вагітності і вже 8 щасливих місяців життя доньки Таня виховує й забезпечує її сама. Як може та вміє лише одна людина на Землі – мати. Як же вдається виживати самотній матері з дитиною в умовах сучасності?

Лише за «фіксованими доказами» – чеками – за 8 місяців життя Олі вже Тетяна витратила із державної допомоги для догляду за дитиною понад 6 тисяч гривень. Це сума, звісно, без урахування витрат на допологове збереження і самі пологи. Вчинок чоловіка настільки вплинув на вагітну і майбутню дитину, що довелося перебувати в лікарні на збереженні, це вартувало Тетяні близько 6 тисяч гривень, та призвів до передчасної появи Олечки на світ Божий. Від цього маленька змушена перебувати на постійному обліку у невропатолога, один прийом у якого вартує сім’ї близько 300 гривень. До всього у перший тиждень життя маляті довелося поборотися із фізіологічною жовтяницею, ліки проти якої замовляли із Кіровограда і коштували 400 гривень.
Розкошувати матері з дитиною не доводиться. Допомоги від чоловіка чи його родини Тетяна не чекає. Щомісячний бюджет складається із 860 гривень державних виплат та 1050 грн, які Таня заробляє підприємницькою діяльністю.

– У декретній відпустці я пробула 26 днів. Більше «відпочивати» я не могла собі дозволити. Працюю сама на себе, маю оформлену ФОП, – розповідає молода мама. – Щовечора працюю від 1,5 до 2 годин. Так вдається підзаробити ще тисячу гривень. Завдяки цьому маю змогу продумати і купити дитині «одяг на виріст».

Власним коштом молодій мамі довелося оплатити і вакцинацію. На час щеплення за відповідним календарем потрібних вакцин не знайшлося, тому заради здоров’я Олі, довелося купувати їх самотужки, а це (без доставки) за 3 вакцини – 3 тисячі гривень.

Одяг та іграшки Тетяна купує лише вживані. «Дорого теж, але набагато дешевше, аніж придбати нове», каже жінка. Подарунки від хрещених батьків і друзів просить робити раціональні – лише те, що справді необхідно дитині. Відпочатку дуже допомогли родичі: забезпечили одягом, як-то з миру по нитці, Олю до 6 місяців. А станом на сьогодні, Таня по крихтам назбирала своїй доні одяг на літо, осінь і навіть вже на наступну зиму. Зайвого молода, але свідома, мати дитині не купує. Іграшки й ті намагається зробити своїми руками, від чого Оля лише у виграші.

На місяць для Оі потрібно купити: памперси – 500 гривень/2 пачки; дитячу суміш – 440 гривень; м’ясо, овочі, кисломолочний сир та інше – 400 гривень. Ще близько 350 гривень на стандартні вітаміни, які приписують усім немовлятам, та засоби гігієни й догляду.

Отож, відкинувши витрати на вакцини, лікування, лише на мінімальне харчування Тетяна витрачає 1690 гривень на місяць. Із офіційного її бюджету – 1910 гривень – для самої матері лишається 220 гривень. Та Таня, попри все, вдячна Богові за чудову веселу донечку, своїм батькам за допомогу із дитям і житло, та самій собі, що знаходить сили не нити про відсутність коштів, а крутитися, працювати, продумувати кожен свій фінансовий крок наперед, щоб дати своїй «солістці» усе!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x