На Черкащині стартувала акція «Першоцвіт-2016»

На Черкащині стартувала акція «Першоцвіт-2016»

Щовесни в Україні великого розмаху набуває торгівля першоцвітом: підсніжником, конвалією, проліском, цикламеном та крокусу. Тож для збереження цінних рослин на території Черкаської області розпочалася операція «Першоцвіт-2016», повідомляють в Державній екологічній інспекції у Черкаській області. \”Нова Доба\” про це дізналася в прес-службі ОДА.

В облдержадміністрації вже затвердили План спільних заходів Державної екологічної інспекції у Черкаській області з Головним управлінням Національної поліції в Черкаській області та Управлінням лісового та мисливського господарства. Ним передбачається проведення оперативних рейдів щодо посилення охорони місць зростання ранньоквітучих видів рослин, в тому числі червонокнижних. Їх мета – попередження та припинення правопорушень, пов’язаних із незаконним зберіганням, перевезенням і реалізацією рідкісних ранньоквітучих та декоративних видів рослин (цибулі ведмежої, підсніжника білосніжного, сону чорніючого, вовчеягідника пахучого, конвалій, пролісків та інших). Вступає в силу і заборона торгівлі дикоростучими декоративними рослинами на ринках та поза їх межами.

У Держекоінспекції області інформують, що за порушення Порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в сумі від 1700 до 3655 гривень. Вилучені рослини конфісковуються.

За порушення чи погіршення середовища зростання рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов вирощування рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження, накладається штраф на громадян від 340 до 510 гривень, на посадових осіб від 510 до 850 гривень, з конфіскацією незаконно добутого.

Крім того, в екоінспекції Черкащини наголошують, що за один екземпляр незаконно добутої рослини, занесеної до Червоної книги України, передбачена компенсація в розмірі: черемша (цибуля ведмежа) – 62 гривні; шафран (крокус), підсніжник – від 49 до 62 гривень; сон-трава – від 37 до 62 гривень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x