У райдержадміністраціях та місцевих виконавчих органах можна буде зареєструвати бізнес та нерухомість

У райдержадміністраціях та місцевих виконавчих органах можна буде зареєструвати бізнес та нерухомість

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування переймають на себе функції з реєстрації бізнесу та нерухомості. Цей процес нині відбувається по всій країні в рамках ключової для 2016 року реформи децентралізації. Він сприятиме наближенню адміністративних послуг у сфері державної реєстрації до споживача. Про це «Новій Добі» повідомили у Черкаській ОДА.

Нещодавно в ході всеукраїнської селекторної наради Міністр юстиції України Павло Петренко зауважив, що 1 січня 2016 року повноваження з реєстрації бізнесу та нерухомості повністю передаються органам державної влади та органам місцевого самоврядування. До 30 квітня Міністерство юстиції цю функцію виконуватиме технічно. Між тим, цю роботу також виконують нотаріуси.

Для виконання повноважень у сфері державної реєстрації районним державним адміністраціям та виконавчим органам міських рад міст обласного значення необхідно здійснити певні кроки для набуття зазначених вище повноважень. Зокрема: затвердити структуру та штатний розпис, яким передбачено посади державних реєстраторів.

– Наразі в області затверджено штатні розписи у 18 з 20 РДА, – зазначила заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації Нона Корж, – а також у 3 із 6 виконавчих комітетах міських рад міст обласного значення. Подальшим кроком буде підключення до реєстрів.

Натомість в обласній державній адміністрації дали доручення на місця в частині активізації перейняття повноважень із реєстрації нерухомості та бізнесу. Зауважимо, що навчання роботі з державним реєстром речових прав на нерухоме майно особам, які працюватимуть державними реєстраторами в органах місцевого самоврядування та в районних адміністраціях, здійснюватиметься безкоштовно.

Важливо також, що з 1 січня законодавством запроваджено принцип екстериторіальності. Тобто для реєстрації нерухомості можна звернутися до будь-якого реєстратора в межах Черкаської області або до нотаріусів у межах України, для реєстрації бізнесу можна звернутися до державного реєстратора та нотаріуса в межах України.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x