Черкаський «Кобзарик» береже українські музичні традиції

Черкаський «Кобзарик» береже українські музичні традиції

Черкаська музична школа №1 ім. Миколи Лисенка, яка цього року відсвяткує 93 роки від дня заснування, завжди мала потужний відділ народної музики. Особливо яскравий його представник – ансамбль бандуристів «Кобзарик», який гідно продовжує традиції кобзарського мистецтва.

Ще у 60-ті роки минулого століття заклад закупив інструменти для новоствореного ансамблю бандуристів. Та в нелегкі 90-ті роки колектив перестав існувати через матеріальну скруту.
– Коли я стала директором у 2005 році, поставила собі завдання – відновити ансамбль на існуючій матеріальній базі, – розповідає Юлія Темченко, директор музичної школи. – Наявні бандури відремонтували, привели до ладу. Набрали охочих до мистецтва дітей. Зараз грі на бандурі навчаються 15 дітей віком від 7-ми до 15-ти років.
«Кобзарик» старається популяризувати традиційний український інструмент: якомога частіше виступають на різних концертах у місті та в області. Таким чином і кобзарське мистецтво, і ансамбль набувають нових шанувальників. Попри те, найбільш вдячною і люблячою аудиторією юних бандуристів лишаються їхні батьки. Для них велике задоволення і гордість – спостерігати, як із непосидючого чада підростає зібраний, артистичний виконавець.

Зараз кобзарського мистецтва навчає дітей Людмила Очеретяна, яка до викладацької посади тривалий час працювала у капелі бандуристів. Каже, що діти охоче тягнуться до музики і співів, чим дуже тішать своїх батьків. Частенько вибирають бандурне мистецтво через те, що можна і грати, і співати. Декому подобаються красиві довгі струни, а хтось пришов, бо подружка тут навчається.
Як розповідають у закладі, дітям простіше виступати саме у колективі, а не сольно – так вони разом набувають сценічного досвіду. Командний дух і почуття відповідальності за спільну справу додають їм сміливості і старанності.

– Я дуже рада, що у школі є цей ансамбль – нехай невеличкий, але він є, – розповідає Юлія Темченко. – Щорічно наш «Кобзарик» стає лауреатом обласного конкурсу дитячих творчих колективів. Іноді їздимо на конкурси до інших міст, де часто здобуваємо призові місця.
Зараз «Кобзарик» готується до участі у Всеукраїнському конкурсі «Провесінь». Свої сольні номери представлять у Кіровограді Соня Липкань і Катя Корницька. У школі, де вони навчаються, переконані: їхні дівчатка здобудуть гідне пошанування конкурсного журі.

Олеся Безпалова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x