Прибалтика для «чайників»-2: як нам підкорилася Рига

Прибалтика для «чайників»-2: як нам підкорилася Рига

Рига для кожної з чотирьох журналісток нашої компанії асоціювалася з Лаймою Вайкуле і холодними Балтійським морем. Ні першої, ні другого за 6 годин перебування в місті побачити нам не вдалося, зате перед нашими здивованими поглядами постали різнокольорові, неначе іграшкові будиночки, дійсно вузесенькі вулички, на яких не розминутися двом дамам у пишних сукнях, місцини, що у кінофільмах з легкістю перетворювалися і на Англію, і на Швейцарію. За півдня тут можна не лише «зачекінитись», як висловилася наша бувала подорожувальниця Світлана Рябошапка (уже 12-та країна як-не-як), а й побувати у середньовіччі… не виходячи із пабу.
Але квитки у два боки (за 560 гривень туди і назад) уже куплені, автобус від’їжджає, тож і нам пора на м’які сидіння, пити безкоштовну воду, «вбивати» час з халявним вай-фаєм, і насолоджуватися рівнесенькими дорогами, по яких автобус не їде, а просто пливе…

Прибалтика для «чайників»-2: як нам підкорилася Рига

Перевірка на кордоні з Латвією забрала у нас хвилини 2, не більше. Прикордонник огляну наші паспорти і мовчки повернув їх. А от екскурсоводи на площах столиці Латвії мовчати не стали. Наперебій запрошували нас на годинну прогулянку старим містом. Не знаю, скільки б коштувала екскурсія через турагенство, але «на місці» вона обійшлася нам дуже бюджетно. По 5 євро з людини, а було нас шестеро. В принципі, екскурсії Львовом (і для більшої групи) коштують аналогічно, а тривалі – навіть дорожче.
А з екскурсоводом нам справді пощастило. Явно насолоджуючись своєю розповіддю, він 2 години водив нас підземеллями, дегустаційними залами, де безкоштовно наливали чорний ризький бальзам і давали закушувати горіхами в цукрі, найвужчими і найкоротшими вулицями й різними архітектурними цікавинками. При цьому гід видав нам томів, мабуть, з три інформації, легенд та переказів.

Подорож почалася із однієї з \”візиток\” міста – будинку \”чорноголових\”, названого так в честь молодих, холостих купців, що супроводжували товари небезпечними морськими шляхами. Купці обрали покровителем Святого Маврикія, чорна голова якого і була зображена на їхньому гербі. До полудня купці працювали, а увечері влаштовували бали. Саме на такому балі Катерина Друга підлікувалася відомим рижським бальзамом, надавши аптекарю монопольне право на продаж цих ліків. Бажаючи догодити жінкам, у бальзам додали чорної смородини, зробивши його не лише лікувальним, а й приємним на смак. «Сувенірну» пляшечку такого напою можна придбати за 3 євро. Півлітрова пляшка у «дьюті-фрі» обійдеться вже у 8.

Прибалтика для «чайників»-2: як нам підкорилася Рига
Прибалтика для «чайників»-2: як нам підкорилася Рига

Далі по плану у нас була мерія та ключі від міста. Згідно з переказами, імператору Петру Першому після осади жителі міста вручили ключі від Риги. Проте меру міста хотілося мати і власні, тому зібравши сотні ключиків у містян, їх переплавили на ключ до міста, який кожен бажаючий може сфотографувати на вході до мерії. Від злодіїв, які цього ключа можуть вкрасти, рижани убезпечилися, зробивши його великим та важезним.

Буквально в кількох кроках від мерії розташована та сама вулиця, на якій знімали кадри з фільму \”17 миттєвостей весни\”. І те саме вікно, з якого випадав професор Плейшнер. Рига для радянського глядача з легкістю перетворилася на Швейцарію. А також і на Англію – легким рухом руки швейцарська «вулиця Квіткова» перетворюється на Бейкер-Стріт із фільму \”Шерлок Холмс\”. А в милому ресторанчику навпроти, як повідомив нам гід, можна покуштувати свіженькоі бобрятини – як комплімент від закладу за будь-яку замовлену страву.

Від бобрятини ми, правда, відмовилися, і попрямували далі – до трьох будинків-братів, названих за аналогією до Таллінських будинків-сестер. Із дверей одного з них у двір ведуть сходи, які не сягають землі. За повір\’ям там жив один дуже ледачий і огрядний німець, який замість того, щоб вилазити на коня просто стрибав на нього із сходів. І поки читач уявляє собі ці гімнастичні вправи, ми уже вслухаємося у передзвони знаменитого ризького дзвону, який дзвонив під час пожежі, нападу ворогів або… якщо поряд з церквою проходила дружина, що зраджує чоловіка. Подружня зрада у Середньовіччі каралася смертю, причому страчували не невірну дружину, а того, хто її звабив. Щоправда, страти можна було уникнути… сплативши штраф \”рогоносцю\”, а також відповідний збір для оформлення документів у міську казну. На наше запитання, що робили з невірним чоловіком, екскурсовод засміявся:
– Запитайте у будь-якого чоловіка, хіба ж чоловіки можуть зраджувати?

Про суворість ставлення до «неуставного» кохання у середньовіччі свідчить іще один факт – в столиці Латвії існує арка, в яку за легендою були замуровані закохані: багата німкеня і бідний литовський солдат. Батьки дівчини були проти іх союзу і замурували парочку з різних боків \”вхідних воріт\” до старого міста. Якщо пройти закоханій парі о 12 ночі через цю арку, то можна почути, як дівчина шепоче \”я все одно його люблю\”.

Прибалтика для «чайників»-2: як нам підкорилася Рига
Прибалтика для «чайників»-2: як нам підкорилася Рига

Але одними історіями про кохання, звісно, ситий не будеш. Тож після такої щедрої поживи для розуму ми заходилися шукати ще й поживу для шлунку. І знайшли її в надзвичайно атмосферному ресторані, розташованому в ризьких підземеллях. В часи середньовіччя там зберігали вино, а зараз офіціанти у вбранні тих часів подають юшку та поросят за середньовічними рецептами, а відвідувачі можуть насолодитися середньовічною музикою і миготливим світлом свічок – електричного освітлення у закладі немає. Як немає й інтернету. На наше запитання офіціантка увічливо відповіла:
– В 14 столетии «вай-фая» не было.
(Як видно з цієї відповіді, у російськомовних туристів жодних проблем у спілкуванні у Литві та Латвії не виникає. Лише раз дівчина-екскурсовод з історичного музею міста Вільнюс на наше запитання відповіла, що не говорить по російськи, але англійською нас чудово зрозуміла).

Багато побачивши й смачно поївши, можна було б і додому вирушати, але ж подорожували жінки… тож не обійшлось і без шопінгу. З нами в Україну поїхало сонце, «законсервоване в мінералах». Про свій бурштин рижани розповідають любовно і поетично:

Існує легенда про те, що син Бога Сонця був дуже неслухняним і взяв колісницю свого батька, щоб похвастатися перед однолітками. Звісно, не справився з кермуванням і впав у річку Даугва. З того часу в Латвії найбільші запаси бурштину – мінералу, що колись був смолою, яка ввібрала в себе сонце…
Шматочок бурштину в сріблі можна купити від 10 євро.

Колишучись на м’яких сидіннях автобуса по дорозі у Вільнюс я думала про останні слова гіда:
«Рига так добре збереглася, оскільки завжди вміла вчасно здаватися. За свою історію встигла побувати і під поляками, і під шведами, і під росіянами. Кілька десятиліть у проміжку між життям під владою різних захоплювачів, Рига побула вільним містом. А засновниками латвійськоі столиці були німці, 8 з них управляли містом і обиралися на пожиттєвий строк».
Побувавши під такою кількістю різних народів-завойовувачів, латвійці змогли зберегти свою ідентичність, то може, й для нас не все втрачено?

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x