Тарас Шевченко у власних назвах України і світу

Тарас Шевченко у власних назвах України і світу

Ім’я Тараса Шевченка є своєрідним символом українського народу. Великий Кобзар, як ми його називаємо, поклав початок національному самоусвідомленню українства. Вся його творчість зігріта гарячою любов’ю до Батьківщини. І саме наша, черкаська земля подарувала світові українського генія – Тараса Шевченка.

Жителі Черкащини гордяться тим, що вони земляки Тараса Шевченка, і завжди намагалися вшанувати його пам’ять. Шанують Великого Кобзаря і в Україні та світі, особливо там, де є українська діаспора. Цю шану втілюють пам’ятники, музеї та різноманітні власні назви, що носять ім’я Шевченка чи пов’язані з його творчістю.
Розглянемо спочатку Шевченкові хороніми – назви територій. У 1935 році на сході Харківської області було створено Шевченківський район. Його адміністративним центром є смт Шевченкове. Ще чотири Шевченківські райони існують як адміністративні одиниці в межах великих міст: Києва (1937), Запоріжжя (1962), Чернівців (1965) та Львова.

Наступними є Шевченкові ойконіми – назви населених пунктів. У 1964 році, коли відзначався 150-річний ювілей Великого Кобзаря, 196 населених пунктів СРСР носили ім’я Т.Г. Шевченка. Нині в Україні 164 населені пукти названі на честь Тараса Шевченка. У Казахстані ім’я Шевченка носить Форт-Шевченка, з 1964 по 1991 роки місто Актау мало назву Шевченко. Назву Шевченко нині мають 3 села, 4 селища і 8 хуторів в Адигеї, Башкортостані, Краснодарському краї та 8 областях Російської Федерації. Назву Шевченко носить і село у Рибницькому районі Придністровської Молдавської республіки. У 1944-1957 роках назву Шевченко носило село Лютовиська у Польщі.

Тарас Шевченко у власних назвах України і світу

Серед Шевченкових топонімів є й гідронім – водний об’єкт. Так, у західній частині Аральського моря є затока Шевченка. Ще у 1849 році під керівництвом Олексія Бутакова була проведена перша наукова експедиція з опису Аральського моря. Під час цього дослідження затока отримала ім’я Паскевича, у честь генерал-фельдмаршала Росії Паскевича Іван Федоровича. А в 1961 році затоку перейменували на честь українського поета Тараса Григоровича Шевченка.
За межами України знаходиться й один оронім – назва мінливості рельєфу. Це пік Шевченка – вершина висотою 4 200 м на північному схилі Великого Кавказу, в Боковому хребті. Вона названа на честь Тараса Шевченка українськими альпіністами, які вперше зійшли на цю вершину Кавказу у 1939 році.

Чимало є в Україні та світі Шевченкових урбанонімів – міських топонімічних об’єктів (вулиць, площ, парків, скверів тощо). Так, у Києві є чотири вулиці Шевченка (для точної ідентифікації доводиться вказувати район або індекс) та бульвар Тараса Шевченка, який разом із проспектом Перемоги становить одну з найголовніших артерій міста. У Москві є набережна Тараса Шевченка. Цю назву вона отримала в 1961 році під час Всесоюзного відзначення столітнього ювілею з дня смерті великого українського поета. Окрім України, вулиці Шевченка знаходяться у 21 місті Російської Федерації, містах: Алмати (Казахстан), Ольштин (Польща), Х’юстон, Оберн, Піскатауей Тауншіп (США), Канора (Канада). Бульвари Шевченка. Окрім Києва і Черкас, розташовані в Донецьку, Запоріжжі, Маріуполі, Тернополі, а також у Мінську (Білорусь) та Ласаллі (Канада). Назву проспект Шевченка носять магістралі у Львові, Одесі та Сумах.

Тарас Шевченко у власних назвах України і світу

Площі Шевченка є у Києві, Білій Церк­ві та Броварах.
На Україні та за кордоном є ряд парків, садів і скверів, присвячених Т.Г. Шевченку. Так, парки імені Тараса Шевченка розташовані у Білій Церкві, Броварах, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Києві, Одесі, Рівному, Тернополі та ­Вінніпезі (Канада). Сад імені Тараса Шевченка знаходиться у Харкові, а сквери – у Сумах, Хмельницькому, Тернополі та у Парижі (Франція).
Тепер розглянемо Шевченкові ергоніми – назви підприємств, установ, навчальних закладів, товариств тощо. На Україні ім’я Шевченка носять ряд навчальних та культурно-мистецьких закладів. Серед них – вищі навчальні заклади: Київський та Луганський національні університети, Чернігівський педагогічний університет, Кременецький обласний гуманітарно-педагогічний інститут. Ім’я Шевченка носять також театри: Національна опера, Тернопільський та Волинський драматичні театри, Дніпропетровський український музичний драматичний театр, Театр драми і музичної комедії у Кривому Розі, Чернігівський музично-драматичний театр та численні кінотеатри.
За межами України діють: Наукове товариство імені Шевченка в Канаді, самодіяльний український театр імені Шевченка в Братиславі (Словаччина), танцювально-хоровий ансамбль імені Тараса Шевченка Товариства об’єднаних українських канадців у м. Торонто (Канада), школи українознавства у Вашингтоні і Пармі (США), ліцей імені Тараса Шевченка в Сегеді (Румунія), школа-ліцей імені Тараса Шевченка у містечку Білий Бір (Польща), школа імені Т.Г. Шевченка в м. Лейпціг (Німеччина), російська середня школа імені Т. Шевченка в с. Карабутак (Казахстан).
Шевченкове ім’я мають і ряд фітонімів – назв дерев та зелених насаджень. Серед них, зокрема, такі: Дуб Шевченка в Полтаві (також відомий як Тарасів дуб, Шевченків дуб) та Дуби Тараса Шевченка, що зростають поблизу села Сураж Шумського району Тернопільської області. У 1929 році в м. Мічурінськ відомим селекціонером-помологом, професором Семеном Черненком виведено сорт блук «Пам’ять Шевченко».

Микола Щербина, краєзнавець

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x