На Черкащині аномальне тепло прогнозують й надалі

На Черкащині аномальне тепло прогнозують  й надалі

На Черкащині триває аномально тепла погода, що розпочалася ще в кінці січня. Температурний фон випереджає календар на місяць, про це повідомив начальник Черкаського обласного центру із гідрометеорології Віталій Постригань.
За рахунок раннього тепла, на три тижні раніше звичайного, відновилася вегетація озимих та більшості плодових культур, ґрунт почав досягати фізичної рівноваги. За спостереженнями агрометеорологів області, на сьогодні ґрунт прогрівся до 7-9º. Такий сценарій погоди надзвичайно сприятливий для приживлення, додаткового укорінення та кущення озимини і дозволяє проведення сівби холодостійких культур. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Проте не слід забувати, що в ранні весни завжди бувають повернення холодів. За даними аналізу фахівців Черкаського гідрометцентру з 2000 року в квітні нічні морози бувають часто: на початку – 87%, (найнижче 9º морозу було 3.04.2014), в кінці місяця – 67% (найнижче 5º морозу було 27.04.2003).

У травні морози спостерігалися лише в першій декаді – 40% (найнижче 2º морозу було 04.05.2007)
Після 8 травня за останні 16 років морози у повітрі не спостерігалися.
За прогнозом, найближчі дві доби погода Черкащини істотних змін не зазнає. Середньодобові температури повітря очікуються в межах 5-7º тепла, при кліматичній нормі на цей час 0-1º морозу. Вдень буде сонячно та сухо, із температурою повітря 8-13º.
Із 13 по 20 березня похолодає, температурний фон поступово знизиться, проте залишатиметься вище кліматичної норми на 3-4º. Невеликий дощ можливий вдень 13 березня.

За попередніми розрахунками, до кінця березня значного наростання тепла не очікується, а середньо декадні значення II та III декади місяця прогнозуються нижчими за показники I декади. У другій половині місяця прогнозуються ночі із морозами і це абсолютно нормальне явище, оскільки температура повітря у II декаді ще може знижуватися до 17º морозу, як у 2010, а в III декаді – до 12º морозу, як у 2003 р.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x