Процес люстрації в Україні провалився – експерти

Процес люстрації в Україні провалився – експерти

Слідом за Польщею, країнами Балтики і Грузією люстрація прийшла в Україну і… забуксувала. Про це під час тематичного «круглого столу» говорили черкаські експерти – Максим Михлик (Комітет виборців України), Вікторія Феофілова (КМГО «Молода Черкащина»), Владислав Пустовар, т.в.о. начальника ГУНП в Черкаській області, Роман Маселко, адвокат, активіст ВГО «Автомайдан» (м. Київ). На Черкащині, як і загалом по Україні, люстрували лише трохи більше 30% чиновників, які мали б пройти цю процедуру. Велика частина із люстрованих раніше подають позови і… виграють їх. В основному це стосується суддів. А частина чиновників «злочинної влади режиму Януковича» взагалі пішли на підвищення.

Процес люстрації в Україні провалився – експерти– Із 2 557 чиновників, які повинні були пройти люстрацію, по факту люстрованих лише 897 (приблизно 35%), що, звісно, викликає велике занепокоєння громадських активістів. По Черкащині люстровано всього 29 осіб із 85 (приблизно 33%). Серед діючих депутатів Верховної Ради мала б бути люстрована 21 особа, проте, оскільки при голосуванні депутати «викреслили» із закону норму про обов’язкову люстрацію осіб, які обиралися, ці люди продовжують працювати на своїх посадах. Серед депутатів, які обиралися по черкаських округах, під дію закону про люстрацію потрапляє лише Нестор Шуфрич, – коротко окреслив основні тенденції люстраційних процесів на Черкащині Максим Михлик. – 9 із 10 українців за результатами різних опитувань вважають люстрацію важливою і конче необхідною реформою, проте… чиновники винайшли уже з півдесятка способів уникнення звільнень.

«Роздвоєння у заступників» і в АТО – за індульгенцією

Найпопулярнішими способами уникнення люстрації є «перечікування складного періоду» на посаді заступника (це стосується в основному колишніх керівників управлінь і відомств), судові позови, самовільне трактування люстраційного законодавства, а також вояжі в зону АТО – щоб можна було спокійно працювати далі.

Процес люстрації в Україні провалився – експерти– Найгірша ситуація у нас в сфері судів. Судді в Україні майже не люстровані, хоча більше 330 суддів безпосередньо виносили незаконні рішення щодо «майданівців», – розповідає Роман Маселко. – Так, лише за одну поїздку до Межигір’я понад 600 осіб відразу стали правопорушниками і понад 300 осіб були притягнуті до відповідальності. Ухвали щодо цих справ виносили 130 суддів з Києва, Київської та Черкаської областей. У самх Черкасах під час та після штурму Черкаської ОДА було затримано 62 особи, 37 із них було взято під варту.

Проте, судді, що приймали злочинні рішення, і досі продовжують працювати. І хоча Вища рада юстиції ухвалила рішення щодо звільненя 22 суддів, а по 8 з них є навіть указ Президента України щодо звільнення, судді масово подають до суду і виграють. Одна із 6 суддей, хто виграв такі справи – працює на Черкащині.

Черкаських слідчих від люстрації не врятувало… навіть АТО

Процес люстрації в черкаській міліції розпочався 13 квітня 2015 року. Нині уже здійснено 189 перевірок і ще 50 людей на них чекають. 88 осіб звільнилося із органів внутрішніх справ ще до початку процесу очищення влади. Нині ж люстрації підлягають 25 співробітників патрульної служби та 63 слідчих – ця цифра найбільша по Україні.

Процес люстрації в Україні провалився – експерти– 17 працівників патрульної служби отримали статус учасника бойових дій, тому, за законом ми звільнити їх не маємо права. Ці люди служили ще до початку перевірок, тому я не можу сказати, що вони поїхали туди спеціально, щоб не бути звільненими з роботи, – коментує т.в.о. начальника ГУНП в Черкаській області Владислав Пустовар. – Також є 5 осіб, по яких прийшли відомості про те, що вони підпадають під закон про люстрацію, якраз тоді, коли вони перебували у зоні проведення антитерористичної операції. Ми мали три дні на виконання цього закону, тож 4 січня їх «відізвали» із зони бойових дій і люстрували (четверо із названих слідчих – жінки, усі вони подали позови до суду про поновлення на роботі – авт.). Загалом із 16 люстрованих до суду звернулися 12 осіб. Одній особі було відмовлено, а по 11 заявниках провадження було призупинено (причина – розгляд положень закону про люстрацію Конституційним судом України. Конституційний суд розглядає цей закон уже 2-й рік – авт.). Така масштабна люстраційна кампанія, звісно, викликала «кадровий голод» в рядах працівників внутрішніх органів. Близько 50% місць слідчих нині є вакантними (навіть за повної комплектації на одного слідчого припадало 100 справ на рік. Тепер, відповідно, навантаження збільшилося вдвічі – авт).

У Черкаській ОДА – жодного люстрованого

Процес люстрації в Україні провалився – експерти– Ми послали звичайний запит до Черкаської ОДА щодо кількості люстрованих. Чекати його замість 5 робочих днів довелося 20, а у відповіді ми дізналися… що рахувати нема кого, бо нікого не люстрували. 154 чиновники пройшли перевірку успішно, – коментує представниця КМГО «Молода Черкащина» Вікторія Феофілова.

За результатами аналізу єдиного держреєстру люстрованих осіб Черкаська область посідає 8 місце за показником люстрованих – 29 осіб ( станом на 9.03.2016). Згідно даних «Інституту Республіка» щодо «Моніторингу впровадження законодавства щодо очищення влади» 16 осіб звільнені з МВС, 5 – з фінструктур, 4 – з прокуратури, 3 – з СБУ і 1особа зі структури ветеринарної та фітосанітарної служби. Більшість (17 осіб) звільнені за скоєння незаконних дій стосовно учасників Євромайдану, 11 осіб перебували на посадах під час правління Януковича та 1 людина не подала заяву у визначений строк.

Ірина Коваль

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x