З 11 березня 2016 року акцизний податок став обов’язковим реквізитом касового чеку

Державна податкова інспекція у м. Черкасах доводить до відома платників, що з 11 березня 2016 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.01.2016 №13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» (далі – Наказ №13).

Відповідно до Наказу №13 оновлено форми таких розрахункових документів:

– фіскального касового чека на товари та послуги (ф. № ФКЧ-1);
– фіскального касового чека видачі коштів (ф. № ФКЧ-2);
– розрахункової квитанції (ф. № РК-1);
– спрощеної розрахункової квитанції (ф. № РК-2).

ДПІ у м. Черкасах звертає увагу роздрібних продавців, які реалізують підакцизні товари, на головну зміну – відтепер у ф. № ФКЧ-1 обов’язковим реквізитом є «Акцизний податок». Отже, у фіскальному касовому чекові потрібно буде окремим рядком зазначати:

– назва «Акцизний податок» (згідно з ПКУ). За потреби дозволяється використовувати скорочення;
– розмір ставки акцизного податку,
– загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами). Рядки «ПДВ» та «Акцизного податку» касового чека повторюються відповідно до кількості податкових груп за різними ставками ПДВ та акцизного податку.

Дозволяється не друкувати рядки за податковими групами, якщо сума ПДВ або акцизного податку дорівнює нулю.

Також уточнено, що у касовому чеку можна використовувати найменування або логотип виробника (раніше можна було зазначати тільки логотип).

Зважаючи на те, що реквізит «Акцизний податок» з 11 березня п.р. віднесено до категорії обов’язкових, то за його відсутність у касовому чеку будуть повноцінно застосовуватись штрафні санкції, передбачені статтею 17 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Окрім того, з’явився новий розрахунковий документ — фіскальний касовий чек за приймання та переказ готівкових коштів через ПТКС (ф. № ФКЧ-3). Його видаватиме апарат самообслуговування під час приймання та переказу готівки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x