Як швидко заснути і виспатися

Як швидко заснути і виспатися

Проблема швидкого засинання сьогодні знайома багатьом людям, і не тільки літнім, як вважалося раніше. Дуже часто безсоння мучить саме тих, хто активно займається різною професійною діяльністю, й особливо розумовою роботою.
Причинами безсоння можуть бути хронічні захворювання, перезбудження або перевтома. Впоратися з пере­збудженням або перевтомою можна, скоригувавши режим дня, змінивши на краще спосіб життя, а також застосовуючи народні засоби. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Правила гігієни сну
Останній прийом їжі – за дві години до сну. Не пийте каву, чай і шоколад після 18-ої години.
Перед сном уникайте фізичної активності й навантажень, а протягом дня робіть гімнастику.
Не використовуйте в якості снодійного алкоголь: іноді здається, що він допомагає заснути, однак такий сон буває неглибоким і коротким, а вранці ви можете відчувати слабкість і головний біль. Після цього навряд чи можлива нормальна робота, та й безсоння тільки посилиться.
Багато фахівців рекомендують читати перед сном щось нудне – наприклад, складний технічний або гуманітарний підручник, яку-небудь робочу інструкцію чи інший досить нудний текст. Мозок відмовляється сприймати таку інформацію, особливо після трудового дня, і спати хочеться значно сильніше – цей спосіб допомагає багатьом людям. Для декого, щоб розслаитися, достатньо почитати і щось приємне.
Дотримуйтеся режиму: лягайте і прокидайтеся в один і той же час, і обов’язково провітрюйте кімнату перед сном, навіть якщо на вулиці холодно.

Як швидко заснути: народні способи
Можна набити свою подушку травами: взяти листя м’яти, ліщини, лавра, папороті, материнки, герані, пелюстки троянд, соснові голки – на такій подушці набагато швидше і легше заснути. Також невеличку ароматичну подушку можна просто покласти біля себе.
З’їжте на ніч цибулину (якщо ваш шлунок це витримає). Цибуля заспокоює і допомагає заснути.
Перевірений спосіб – випити на ніч склянку теплої води зі столовою ложкою меду. Ще краще, якщо ви можете випити тепле молоко з медом та корицею: це допомагає заснути навіть при сильному збудженні.
Лавандова олія теж відома своїми заспокійливими властивостями. Якщо перед сном злегка змастити їм скроні, то напруга спаде, і ви заснете спокійно. Можна також накапати 2-3 краплі цієї олії на шматочок цукру, покласти під язик і розсмоктати перед сном.
Якщо ви не страждаєте від варикозу, то можна зробити гарячу ванну для ніг – вона зніме втому і теж заспокоїть. Процедура з хвойним настоєм або настоєм меліси, материнки, м’яти, календули допоможе всім – приймати її потрібно близько 10 хвилин.

Лікувальні відвари і настої
Подрібнений корінь валеріани (2 ст.л.) залити склянкою окропу, настояти, процідити, і приймати 4 рази на день по 2 столові ложки. Додатково вдихати аромат настою на ніч, приблизно 10 хвилин.
Настій суміші насіння кмину, кропу, трави пустирника і кореня валеріани теж має заспокійливу дію і допомагає впоратися з безсонням. Інгредієнти беруть у рівних частинах, потім заливають склянкою окропу 2 ст.л. суміші й настоюють протягом півгодини. Приймають 2-3 рази на день по півсклянки.
Чай із меліси, апельсинових шкірок і валеріани теж допомагає налагодити сон. До настояної протягом 10 хвилин суміші меліси і шкірок (по 1 ч.л.) можна додати 1 чайну ложку валеріани – аптечної настоянки. Суміш треба готувати і пити з медом тричі на день, як звичайний чай, заливаючи інгредієнти склянкою окропу. Мед не класти в склянку, а запивати чаєм.
Зварене в червоному вині насіння кропу робить сон здоровим і глибоким. Вино – 0,5 л, насіння кропу – 50 г, варити на слабкому вогні півгодини, приймати перед сном по 50 мл.
Сік лимона із медом і волоськими горіхами не тільки допоможе швидше заснути, а й підвищить захисні сили організму. Сік лимона – 1 склянка, мед (бажано гречаний) і товчений волоський горіх – по 2 ст.л. Змішати все до однорідної маси і приймати перед сном по 1 ст.л.
Використовуючи будь-які засоби, перш за все припиніть хвилюватись і зациклюватися на тому, що ви не заснете. Занепокоєння через безсоння виснажує нас іще більше.
Намагайтеся лягати спати не пізніше 10-ї, або хоча б 11-ї години вечора – адже вранці доведеться вставати в звичайний час, а організм повинен відпочивати не менше 8 годин, і йому байдуже, який це день – вихідний чи робочий.
І, звісно, для того, щоб ми могли швидко і спокійно заснути, в спальні має бути темно і тихо – інакше навряд чи допоможуть всі наведені вище рекомендації.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x