Черкащина – серед найкращих в Україні за охопленням громадян соціальними послугами

Черкащина – серед найкращих в Україні за охопленням громадян соціальними послугами

Саме так оцінює роботу регіону Міністерство соціальної політики України. Це було відзначено на колегії Міністерства про підсумки роботи минулого року, що відбулась у Києві. Перший заступник голови Черкаської облдержадміністрації Віталій Коваль каже, що значних результатів вдалося досягти, завдяки злагодженій роботі влади: «У результаті, нам вдалось якомога ширше охопити соціальною підтримкою різні верстви населення, покращити якість соціальних послуг, раціонально використовуючи при цьому бюджетні кошти».

– Віталію Володимировичу, розкажіть, чим саме відзначилась Черкащина?
– Наша область – друга за рівнем охоплення громадян Програмою житлових субсидій. Торік ними скористались майже 230 тисяч сімей на загальну суму понад 1 млрд грн. Звичайно, все це стало можливим, завдячуючи широкій інформаційній кампанії, спрощенню та удосконаленню механізму їх призначення, надання матеріально-технічної допомоги та наполегливій роботі соціальних фахівців, відповідальних за це. Ми і серед найкращих – треті – за показниками охоплення дітей оздоровчими послугами. Протягом минулого літа в області оздоровили 68% дітей. З обласного бюджету для цього використали понад 5 млн грн, з місцевих – майже 10 млн та залучили понад 9 млн грн спонсорських і батьківських коштів. Окрім цього, за кошти обласного бюджету, а це майже півмільйона гривень, було організовано оздоровлення у заміських таборах для понад 100 дітей соціальних категорій з Луганської та Донецької областей. Зазначу також, що ми 4-ті за показником влаштування дітей у сімейні форми виховання, зокрема 94,1 %, коли середній по Україні – 90,5%.

– А щодо підтримки АТОвців, переселенців? Як спрацьовує область, порівняно з іншими?
– Тут ми також серед кращих. Як відомо, в жовтні минулого року створено Центр допомоги АТОвцям. Дуже позитивним стало залучення волонтерів до роботи в ньому на постійній основі. Адже, відповідно до завдання Президента України, в грудні, розширивши обласний контактний центр, ми створили відділ Центру допомоги учасникам АТО в штаті 5 осіб із найвпливовіших волонтерських організацій.
На Черкащині діють обласні програми підтримки учасників АТО: програма «Турбота» на 2014-2020 роки та Комплексна щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки АТОвців на 2015-17 роки. У рамках «Турботи» 109 сімей загиблих бійців отримали одноразову матеріальну допомогу в розмірі 50 тис. грн на родину та близько 2 тис. членів сімей АТОвців одержали допомогу на загальну суму 930 тис. грн. Відповідно ж до Комплексної програми щодо медичного забезпечення, аби поліпшити якість реабілітації учасників АТО, в області на базі обласного госпіталю ветеранів війни, вперше в Україні, було відкрито Центр реабілітації учасників АТО на 50 ліжок. Там вже проліковано понад 700 АТОвців, зокрема і за зверненнями військових частин та формувань не лише мешканців Черкаської області. Як відомо, область ініціювала також створення третьої програми забезпечення учасників АТО та членів їхніх сімей житлом у 2015-2020 роках, що передбачає надання пільгових довготермінових кредитів АТОвцям. Вона фактично дублює програму молодіжного кредитування, де ми передбачили надання пільг житлових кредитів під 3 % тим АТОвцям, які потребують поліпшення житлових умов. Співфінансуватиметься вона й за рахунок місцевих бюджетів, окрім обласного. До речі, на сьогодні прийнято в районах ще 6 таких програм, що вже дозволяє розпочати цей процес.
Щодо внутрішньо переміщених осіб. Відомо, що наш обласний контактний центр якісно надає необхідні послуги переселенцям. Як результат, ті, які проживають на території Черкащини, повністю забезпечені тимчасовим житлом, мають необхідні соціальні виплати, діти влаштовані в садочки, школи, молодь – у вищі навчальні заклади. При цьому область оздоровила 808 дітей переселенців. Загалом же прийняла понад 16,5 тис. внутрішньо переміщених осіб.

– Віталію Володимировичу, чи звертались до Міністра з якимись проханнями, пропозиціями?
– Так, зокрема щодо санаторно-курортного лікування АТОвців. Вважаємо за потрібне делегувати повноваження закупівлі послуг із санаторно-курортного лікування та психологічної реабілітації для учасників АТО регіональним підрозділам управління соціального захисту населення.
У минулому році пільгою на санаторно-курортне лікування та психологічну реабілітацію скористався 231 учасник АТО. Це – путівки, які надходили з Мінсоцполітики, придбані за кошти обласного, місцевих бюджетів та спонсорські. Водночас, у зв’язку з відмовами (за різних причин) учасників АТО, область повернула до Мінсоцполітики 24 невикористаних путівки. На наше глибоке переконання, з метою ефективного та своєчасного отримання зазначених послуг, організацію оздоровлення та психологічної реабілітації АТОвців необхідно передати на місця.

– Що важливого вдалося, на ваш погляд, здійснити Міністерству соцполітики за період минулого року?
– 23 роки підряд із найвищих трибун говорилось про те, що Україні треба відійти від енергетичної залежності від Росії, або простою мовою «зіскочити з газової голки». І лише нинішня влада спромоглася це реалізувати та фактично минулого року повністю не залежати від російського газу. Держава пішла на те, щоб закуповувати газ у Європі за ринковими цінами. Але при цьому Уряд мав вирішити нелегку задачу, аби це не вдарило по кишені звичайних громадян. Це сталося завдяки впровадженню Міністерством соцполітики кардинальної реформи системи надання субсидій. На кожному прийомі громадян, зокрема виїзних, чую про те, що дійсно ця система дала вихід, а держава нарешті отримала енергетичну незалежність.
Між тим, минулого року, не зважаючи на складну ситуацію в державі, забезпечено своєчасну та в повному обсязі пенсію, скасовано спеціальні пенсії міністрам, народним депутатам і вже з червня 2015 запроваджено призначення всіх видів пенсій за нормами єдиного закону. Також посилено адресність надання соцпослуг. Утворено єдиний Фонд соціального страхування. На понад 13 % підвищено прожитковий мінімум, відповідно до якого збільшені розміри державних соціальних гарантій. Окрім цього, спрощено процедуру надання статусу учасника бойових дій, яких уже нараховується по Україні більше 190 тисяч. Упроваджено ряд важливих Законів: «Про соціальні послуги», «Про запобігання та протидію домашньому насильству», «Про зовнішню трудову міграцію» та інші.
Попереду ще багато завдань, які реалізовуватимемо в рамках реформ. А громадськість натомість дасть належну оцінку нашій роботі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x