Як ходити по снігу, щоб не впасти

Як ходити по снігу, щоб не впасти

Морозна й сніжна погода, яка останнім часом спостерігається на Черкащині, пов’язана з великою кількістю небезпечних природних явищ, як-от ожеледиця, ожеледь, туман. Як правило, в цей період збільшується кількість дорожньо-транспортних пригод, частішають випадки травматизму громадян. Як зберегти своє здоров’я й не постраждати від зимових явищ, «Нова Доба» цікавилася у фахівців.

– Пересуватися в сніжну погоду треба обережно, не поспішаючи, наступаючи на всю підошву. Для ходьби по льоду необхідно одягати взуття з м’якою підошвою, без високих підборів, – радить методист Навчально-методичного центру цивільного захисту й безпеки життєдіяльності Черкаської області Людмила Шинкаренко. – Людям похилого віку краще використовувати спеціальну палицю з шипом. Не варто пересуватися узбіччям, особливо в темний час доби. Не перебігайте проїжджу частину під час снігопаду та в ожеледицю. Пам’ятайте, що під час такої погоди значно збільшується гальмівний шлях транспортних засобів. Якщо ви все ж таки впали і через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль у суглобах, терміново зверніться до травмпункту.

Крім того, вночі та на світанку можна спостерігати ще одне небезпечне явище – туман. В результаті різкого обмеження видимості зростає кількість дорожньо-транспортних пригод. Водії повинні пам’ятати, що їхня увага й обережність є гарантією безпеки руху. Під час туману дистанція між автомобілями повинна бути не менше 50 м. Також слід користуватися протитуманними фарами.

– Обирайте швидкісний режим, який забезпечить своєчасне гальмування перед перешкодою, – говорить Людмила Шинкаренко. – Не допускайте різкого гальмування.

Щоб не стати жертвою крижаних бурульок, які можуть впасти з даху, слід бути особливо уважним. Проходячи повз будинки чи біля високих дерев, необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів. Візьміть за звичку не ходити вздовж стін будинків і по можливості триматись на відстані 3 – 5 м від будинків та інших споруд. Запам’ятайте, що краще зайвий раз подивитися вгору і переконатись у тому, що вам нічого не загрожує.

На жаль, корисний для здоров’я зимовий відпочинок також може заподіяти шкоду здоров’ю та життю людини. Щоб цього не сталося, катаючись із крижаної гірки, не забувайте про основні правила безпеки і дотримуватись їх. Тож перед початком катання обстежте гірку вздовж спуску на наявність сторонніх і травмонебезпечних предметів (земляних виступів, корчів, каменів, шматків льоду). Схил гори не повинен закінчуватись поблизу водойми чи проїжджої частини. Під час катання необхідно контролювати відстань між людьми, вона має бути не менше 1 м. Підніматися на гірку можна тільки в місці підйому, підійматися там, де на зустріч їдуть інші, заборонено.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x