Читайте і бережіть в собі почуття

Жива тепла зустріч з сучасними українськими письменниками – це цікаво. Тим більше, якщо їхні книжки читані-перечитані, адже дійсно захоплюючі й мудрі. А це в сучасній літературі, погодьтеся, рідкість. Отже, громадська організація «Книжковий маестро» разом з Черкаським художнім музеєм організували для черкащан знайомство з сучасними українськими класиками Володимиром Лисом і Надією Гуменюк. Пам’ятаєте «Століття Якова» і «Вересові меди»? Так, це написали вони.

Знаєте, приємно вразило, що зал був повністю заповненим. Люди прийшли різного віку, чоловіки і жінки. Щоправда жінок більше. Ну це завжди на таких зустрічах так. Ще вразили живі питання і живі відповіді. Володимир Лис і Надія Гуменюк виявилися парою, тож розповідали не тільки про творчість, а й про те, як вони один з одним, такі творчі, уживаються. Цікаво, що пан Володимир до цього часу не признає комп’ютер, отже, пише свої романи від руки. Натомість його дружина освоїла клавіатуру ноутбуку ще за часів роботи журналісткою, така вже була вимога редактора. Так і працюють, він із стосами паперів, вона біля монітору. Розповідають, що не дають порад один одному під час написання творів, щоправда один в одного є першими читачами. Ось таке чудове подружжя. А ще письменники розкрили нам таємні таємниці письменницької майстерності, як створювалися їхні герої, як писалася їхня доля. Виявилося, що Яків із «Століття Якова», у житті має аж трьох прототипів, а буремна доля жінки в «Вересових медах» справжня-справжнісінька, віднайдена й досліджена. Наприкінці були вірші Надії Гуменюк, такі прості, але дуже красиві. Напевно таке поєднання є проявом майстерності найвищого ґатунку.

Після зустрічі організатори презентували ще й чайно-кавові посиденьки з паном Володимиром і пані Надією. Але на них я, на жаль, не залишилася. Натомість напланувала, які їхні книжки найближчим часом маю прочитати. Якщо таке бажання виникає, значить знайомство з авторами було недаремним. Отже, час використано з користю.

А ще ось кілька цитат письменників про книги і читання:

«Усім відоме відчуття, коли дочитуєш останні сторінки книги, і десь всередині з’являється порожнеча. Її можна заповнити, відкривши для себе нову історію, нові переживання, життя нового героя».
Володимир Лис

«Якою мовою сьогодні дитина читає книжку, такою мовою в майбутньому розмовлятимуть українці. Місія саме дитячого письменника сьогодні, може є найголовнішою в літературі»
Надія Гуменюк

«Читай і бережи в собі почуття, бо вони роблять тебе людиною.»
Володимир Лис

Отже читаймо, друзі!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x