За останні півроку 60 нововиявлених ВІЛ-інфікованих стали на облік за допомогою проекту RESPECT

За останні півроку 60 нововиявлених ВІЛ-інфікованих стали на облік за допомогою проекту RESPECT

Рівень страху інфікуватися ВІЛ на робочому місці у черкаських лікарів знизився на 10% (з 31% до 22%), рівень стигми по відношенню до пацієнтів з ВІЛ знизився на 9%, а от рівень знань про ВІЛ/СНІД зріс із 54% до 81%. Такі результати роботи на Черкащині проекту USAID RESPECT «Толерантність в медицині – уміння жити разом: зменшення стигми та визнання поваги до людей, що живуть з ВІЛ та представників груп найвищого ризику в медичних закладах м. Черкаси та Черкаській області». Їх обговорили під час робочої зустрічі головних лікарів та медичних координаторів пілотних закладів охорони здоров’я. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі ЧОВ ВБФ \”Всеукраїнська мережа ЛЖВ\”.

Проект RESPECT передбачає спеціальні тренінги для медиків обласних медзакладів регіону. Перед та після занять проводиться анкетування, яке й показало такі хороші результати.
– На цьому етапі уже впроваджено розроблену проектом гендерно-чутливу політику, дружню до людей, які живуть з ВІЛ, та тих, хто належить до так званих груп найвищого ризику. Мета її – підвищення якості обслуговування цих категорій пацієнтів, а також сприяти укріпленню толерантного ставлення до них на базі медичних закладів. Разом із тим, ми формуємо в наших клієнтів навички самостійних дій задля захисту своїх прав у випадку стигми та дискримінації з боку медичного персоналу, – розповідає Голова правління Черкаського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Олена Стрижак.

Нині уже проведено 20 тренінгів для 500 медичних працівників. Тренери ставлять перед собою основне завдання – змінити ставлення медичних працівників до людей, які живуть з ВІЛ, та представників груп найвищого ризику.
Паралельно ведеться робота з потенційними ВІЛ-інфікованими: їх спонукають пройти тестування та, у разі позитивного результату, стати на облік у відповідні центри. Тільки за шість місяців роботи проекту 60 клієнтів нововиявлених ВІЛ-позитивних клієнтів поставлені на облік до центру СНІДу або кабінету інфекційних захворювань, що дало змогу не «загубити» клієнта, вчасно поставити його на лікування та тим самим знизити темпи поширення ВІЛ-інфекції.

Крім того, більше 200 людей, які живуть з ВІЛ, та представників груп найвищого ризику вже скористалися комплексом послуг проекту зі зменшення самостигматизації. Це індивідуальна та групова робота соціальних працівників, психолога та юриста, майстер-класи та арт-терапевтична робота, що дало змогу значно покращити внутрішній психо-емоційний стан клієнтів, вони стали відкритими, більш впевненими у собі, готові відстоювати власні права, і особливо, на якісну медичну допомогу.

Проект впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID в рамках реалізації проекту RESPECT: «Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, щодо представників груп найвищого ризику в медичних закладах України», що здійснюється ЧОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».
Ця інформація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x